All On 4 Metoda Za Vse, Ki Ste Ostali Brez Zob In Si Želite Trajno Rešitev

Ali se soočate z izgubo zob? All on 4 je metoda, s katero se vstavijo zobni vsadki na 4 zobe hkrati. Primerna je za vse generacije, hkrati pa je poseg neboleč in hiter.

Koga Največkrat Prizadene Izguba Zob?

Včasih so izgubo zob povezovali s slabo higieno in nepravilnim življenjskim stilom. Danes pa vemo, da je lahko izguba zob tudi posledica poškodbe ustne votline in določenih zdravstvenih stanj.

Ko gre za bolezen, se največkrat zgodi, da izpade več zob hkrati. Takrat pa je idealna rešitev za nadomestitev zob, zobni implantat. Zobni vsadek se lahko vstavi tudi z metodo All on 4, kjer gre za implantate na 4 zobeh hkrati.

all-on-4

Verjetno se boste kmalu srečali z izgubo zob, če:

 • Ste strasten kadilec
 • Uživate preveč alkohola
 • Se nepravilno prehranjujete
 • Imate radi sladkarije
 • Že imate karies
 • Imate zobni aparat, protezo ali mostičke, ki vam niso všeč
 • Ustne higiene ne izvajate pravilno
 • Imate parodontozo
 • Uživate prepovedane substance
 • Uživate določena zdravila
 • Ste kronični bolnik (diabetes, osteoporoza, visok krvni tlak)

Če ste kronični bolnik, ali pa ste nagnjeni h kateri izmed bolezni, ki vpliva na imunski sistem, potem se vam zobni vsadki odsvetujejo. 

Metoda All on 4 je primerna za vse zdrave ljudi, ne glede na starost. Pri otrocih se priporoča, da se s posegom počaka, da se zaključi rast čeljusti.

Kot že rečeno so zobni vsadki primerni za zdrave ljudi. Zobozdravnik vam bo zobni implantat odsvetoval, v primeru, da imate:

 • Katerokoli vrsto raka
 • AIDS
 • Sladkorno bolezen
 • Osteoporozo
 • Srčno žilno obolenje
 • Kakršno koli imunsko pomanjkljivost
 • Respiratorno obolenje

Kljub temu da je metoda All on 4 neboleč in hiter poseg, zahteva okrevanje. Da pa lahko telo primerno okreva, mora imeti dober imunski sistem. 

Preden se odločite za zobni implantat, se bo z vami pogovoril zobozdravnik.

Kaj je zobni vsadek in kdaj se odločiti za metodo All on 4?

Izguba zob je lahko tudi travmatična izkušnja. Bodisi bolezen ali pa poškodba, ki prineseta izgubo zob, ne vplivata dobro na samozavest.

Na srečo je medicina tako napredovala, da so izpadli zobje hitro nadomestljivi.

Zobni implantat oziroma zobni vsadek nadomešča lasten zob. Po poškodbi se včasih lahko takoj vstavi lasten zob. To je sicer najboljša rešitev, vendar pa vedno to ni mogoče.

Takrat pride na vrsto zobni vsadek. Gre za majhne vijake, ki so po obliki podobni zobni korenini. Največkrat so izdelani iz titanata. 

Titan je material, ki je biološko sprejemljiv. To pomeni, da ga telo dobro sprejme in ga ne zazna kot tujek. Tako so zobni vsadki povsem varni in ne povzročajo nobenih reakcij v telesu.

Kako velik in kakšne oblike bo zobni implantat, je odvisno od tega, kakšen je razlog, da je zob izpadel.

Če vam je izpadlo več zob in bi radi vse nadomestili, je prava rešitev All on 4 metoda. 

Poseg je neboleč 

Poseg vstavitve zobnega vsadka je hiter in neboleč. Ker je dokaj enostaven, vam ga lahko opravi tudi osebni zobozdravnik. Vendar le, če ste zdravi in če nimate parodontoze.

Najprej vsa bo izvajalec posega temeljito pregledal in se z vami pogovoril. V primeru, da ste kronični bolnik, se bosta pogovorila, katera možnost je za vas najbolj primerna.

Ko boste opravili zobni rentgen, vam bo zobozdravnik pregledal ustno votlino. Na podlagi izvidov se bo odločil, ali ste primerni za poseg.

Zobni vsadek se vstavi v lokalni anesteziji, zato morate pred posegom zobozdravnika obvestiti, če imate morebitno alergijo.

Najprej kirurg odrgne dlesen, da si naredi vidno polje do zobne kosti. Nato pripravi ležišče za vsadek in vstavi implantat, dlesen pa zašije.

Šivi se lahko odstranijo po enem tednu. 3 do 6 mesecev traja proces, ki zahteva, da se vsadek zraste s kostjo. 

Nato se lahko postopek nadaljuje. Na kontroli bo zobozdravnik oziroma kirurg pregledal, kako je potekala zacelitev. Če je vse v redu, se lahko na zobni implantat vstavi opornik, ki povezuje vsadek s krono.

Na koncu se na opornik pritrdi še keramična krona.

Poseg je v večini primerov uspešen, odvisen pa je tudi od tega, kako boste skrbeli za ustno higieno.

Na enak način poteka tudi vstavitev več vsadkov hkrati.

zobni-implantati

Kaj je All on 4 metoda?

Gre za kirurško tehniko vstavitve zobnih vsadkov. Vstavi se 4 zobne vsadke hkrati, pa tem pa niso potrebni dodatni kirurški posegi.

Primerna je predvsem za spodnjo čeljust, ker so tukaj kosti dovolj čvrste.

All on 4 je primerna metoda za vse, ki se z izgubo zob soočajo že nekaj časa in so se končno odločili, da želijo imeti lepši nasmeh. 

Prav tako je primerna metoda tudi za tiste, ki imate že nekaj let protezo in vam ta ne ustreza več.

Metoda All on 4 ima veliko prednosti:

 • Cenovno ugodna rešitev, če ste ali boste postali brez zob
 • Fiksni zobje
 • Nadomestek za protezo
 • Protetična oskrba v 24 urah
 • Ni potrebe po dodatnih kirurških posegih
 • Dolgoročno zadovoljstvo
 • Trajna rešitev, ki preprečuje propadanje čeljustne kosti

Zapleti pri posegu

Preden se bo zobozdravnik ali pa kirurg odločil za poseg, se bo z vami temeljito pogovoril. Po zobnem rentgenu in temeljitem pregledu ustne votline bosta predebatirala možne zaplete. 

all-on-4

Ker se poseg izvaja samo na zdravih ljudeh, do zapletov skoraj nikoli ne pride.

Zobni implantat je izdelan iz titana, ki je biokompatibilen material. Ker ga telo lepo sprejme, ne pride do alergijske reakcije.

Ker pa so pri zobnih vsadkih še drugi materiali, kot so na primer šivi, lahko ti izzovejo alergično reakcijo. 

Zato je pomembno, da se pred posegom temeljito pogovorite z zobozdravnikom in mu poveste za morebitne alergije.

Redko kdaj se zgodi, da se zobni implantat ne zarase lepo s kostjo. Takrat lahko pride do reakcije, vsadek pa je treba odstraniti.

Da bo poseg čim bolj uspešen, pa lahko poskrbi pacient sam, in sicer tako, da lepo skrbi za ustno higieno.

Ali All on 4 zahteva posebno ustno higieno?

Za zobne vsadke je treba ustrezno skrbeti, enako kot za stalne zobe. Primerna ustna higiena, izogibanje kajenju in sladkarijam pa bodo poskrbela, da bodo vsadki doživljenjski.

Priporoča se ščetkanje dvakrat na dan in uporaba zobne nitke.

Enako kot temeljita ustna higiena pa so pomembne tudi redne kontrole pri zobozdravniku. Priporoča se, da ga obiščete vsaj 1 x na pol leta, 1 x na leto pa, da vam profesionalno očisti zobne obloge.

Kakšna je cena za All on 4?

Ta metoda ima veliko prednosti, tako, da je cena upravičeno zanemarljiva. Koliko boste odšteli za ta poseg, je odvisno od več dejavnikov.

Največ pa je cena za All on 4 odvisna od samega ponudnika. Veliko ordinacij ponuja akcijo na to metodo, vendar je pri tem treba biti previden.

Včasih se zgodi, da vas zvabijo v ordinacijo z oglaševanjem za to metodo, gre pa v bistvu za klasično metodo. Zato je dobro, da se pred obiskom dobro pozanimate.

Dobro se pozanimajte tudi kakšne materiale uporablja ordinacija. Kvalitetni implantati so potrjeni z raziskavami, to pa zviša ceno posega.

Poceni ponaredke lahko kupite kar preko kitajske spletne trgovine. To pa močno odsvetujemo, saj ni nobene garancije, da bo poseg uspešen in da ne boste imeli reakcije.

All on 4 je metoda, ki ima veliko prednosti, hkrati pa vam zagotavlja kvalitetne zobe za celo življenje. Zato je priporočljivo, da ne varčujete in izberete ordinacijo, ki uporablja kakovostne vsadke.

https://www.youtube.com/watch?v=Ushnj78EvH4

Pogosta Vprašanja 

Kakšne so prednosti All on 4?

All on 4 metoda ima veliko prednosti. Primerna je za vse zdrave ljudi, ki so izgubili svoje zobe in jih želijo hitro nadomestiti. Lahko tudi nadomesti zobno protezo. Še posebej pa je treba poudariti, da je velika prednost v tem, da ne zahteva dodatnih kirurških posegov. Je hitra protetična rešitev, ki ima doživljenjsko garancijo.

Na kaj je treba paziti, ko se odločate za metodo All on 4?

Preden se boste odločili za metodo All on 4, morate paziti predvsem na to, da izberete ordinacijo, ki uporablja kakovostne vsadke. Kvalitetni implantati so izdelani iz titana, materiala, ki ga telo dobro sprejme. Zato ga ne zazna kot tujek in nimate alergijskih reakcij. Vseeno pa morate pred posegom povedati za morebitne alergije in za zdravstveno stanje. Poseg All on 4 se odsvetuje, če ste kronični bolnik.

V katerih primerih je metoda All on 4 prava rešitev?

Metoda All on 4 je prava rešitev za vas, če ste izgubili več zob in bi radi hitro nadomestitev. Primerna je za vse zdrave ljudi, razen za otroke. Zanjo se lahko odločite tudi, če želite zamenjati zobno protezo. Zobozdravnik vam bo svetoval to metodo tudi, če imate zobe, ki jih ni več mogoče zdraviti, radi pa bi imeli lepe zobe.

Koliko stane All on 4?

Cena za All on 4 je odvisna predvsem od kakovosti zobnih vsadkov. Kvalitetna ponudba se pri nas giblje že od 5.000 evrov. Najcenejše pa boste zobne vsadke dobili na kitajskem trgu, nakup pa vam močno odsvetujemo, ker je kvaliteta zelo vprašljiva. Če želite kvalitetno protetično rešitev, potem raje odštejte malo več denarja. Kvalitetni vsadki so potrjeni z raziskavami, kar pa jim avtomatsko zviša ceno.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več