Delovni čevlji sodijo med kritično zaščitno opremo

Obutev ima v različnih okoljih različne naloge, vedno pa računamo predvsem na to, da bomo lahko varno in zanesljivo stopali po različnih površinah in se ob tem počutili kar se da udobno in prijetno. Tudi pri delu je tako, čeprav morda najprej pomislimo na kakšne specifične zahteve in potrebe, ki jih imamo pri izbiri delovne obutve. Zato smo posebej pozorni na celo kombinacijo dejavnikov, ki vodijo do popolnega zadovoljstva. Zelo pomembno pa je, da ne sklepamo kompromisov – hitro morda pomislimo na to, da bi lahko žrtvovali nekaj udobja, če s tem dobimo boljšo zaščito, a v praksi se hitro izkaže, da morajo biti tudi delovni čevlji zelo prijetni za uporabo.

To velja v praktično vsakem okolju, ne glede na delo, s katerim se ukvarjamo. Kvalitetna obutev je namreč osnovni del delovne opreme, prav tako sestavlja osnovo zaščitne opreme pri delu v zahtevnejših razmerah. Zato moramo biti pri izbiri te opreme zelo pozorni na vse mogoče dejavnike, da lahko v končni fazi pričakujemo zadovoljstvo pri delu. Ne pozabimo, da z izbiro kvalitetne delovne obutve neposredno in posredno vplivamo tudi na svojo varnost, kar vsekakor ni zanemarljivo. Ponekod so predpisani določeni delovni čevlji prav z namenom optimalne zaščite, pogosto pa se moramo sami odločati med različnimi možnostmi, ki jih na tem področju ponuja trg.

Delovni čevlji nas ščitijo pred mnogimi poškodbami

Pri kakšnem zahtevnejšem delu v nepredvidljivih razmerah se moramo dobro zavarovati, to pa dosežemo prav s kakovostno zaščitno opremo. Seveda bomo potrebovali kar nekaj različnih kosov, a prav čevlji so med najbolj kritičnimi komponentami te zbirke. Zato se bomo odločali za kvalitetno obutev, ki ponuja zanesljivo zaščito za stopala in noge. Tako lahko močno zmanjšamo tveganje za mnoge poškodbe in težave, ne glede na to, s kakšnim delom se sploh ukvarjamo.

Delovni čevlji so pomembni predvsem pri delu na terenu

Najbolj izrazito vlogo imajo delovni čevlji gotovo tam, kjer večino časa preživimo na nogah, sploh če gre za nepredvidljiv teren. Odličen primer je delo na gradbišču, ki postavlja mnoge izzive prav s tega vidika. Stopamo po razgibanem terenu, po tleh pa so pogosto še mnoge ovire, od kablov, desk in gradbenega materiala do žebljev, vijakov, stekla in podobnih groženj. Zato ima kvalitetna obutev zelo neposredno vlogo pri zaščiti uporabnika, tu je treba izbrati zanesljivo obutev z debelim podplatom.

Obstajajo pa še mnoge druge poškodbe, ki so vezane tudi na obutev, ki jo uporabljamo. Ne mislimo le na poškodbe stopala, hitro pride lahko tudi do poškodb gležnjev, predvsem so ti dovzetni za zvine. Delovna obutev mora biti zanesljiva in stabilna, da lahko varno stopamo po razgibanem terenu. Še bolj očitno je to pri tistih uporabnikih, ki svoje dejavnosti opravljajo v naravi, to so recimo lovci, kmetovalci in podobno. Tu so delovni čevlji na resni preizkušnji, saj morajo biti udobni za hojo na daljše razdalje, vseeno pa zelo stabilni in zanesljivi ne glede na podlago.

Delovni čevlji nimajo vedno izrazito zaščitne vloge

Čeprav gotovo najprej pomislimo na robustne gojzarje in drugo delovno obutev za zahtevne razmere, se hitro pokažejo še mnogi drugi izdelki, ki se uvrščajo v to kategorijo. Navsezadnje pri vsakem delu potrebujemo določeno obutev, tudi če ta ne služi prav zaščiti. Zato se delovni čevlji med seboj lahko zelo razlikujejo, tako v izgledu in zasnovi kot tudi v namenu.

Pogosto je bolj pomembno to, da so čevlji lahkotni in okretni, da v njih ne bo težko delati preko celega dneva. Za delo v pisarni recimo ne potrebujemo kakšne posebne obutve, prav tako bomo pri izbiri čevljev bolj fleksibilni pri delu v drugih urejenih okoljih. A še vedno je pomembno, da imamo ustrezno obutev za svoje delo. Tudi to so namreč delovni čevlji, čeprav imajo drugačno nalogo. Podobno bi lahko rekli za drugo zaščitno opremo, ki pokriva precej širok spekter uporabe – ponekod ima zelo izrazito vlogo, pogosto pa se uporablja tudi v drugih oblikah in za druge namene. Primer so zaščitne rokavice, ki jih uporabljamo tako pri zahtevnem delu na terenu kot tudi pri mnogih opravilih v urejenem okolju, recimo rokavice za čiščenje ali higienske rokavice za enkratno uporabo. Ponudba tovrstne opreme je izredno pestra, zato je pomembno, da vedno izberemo prave izdelke za svoje potrebe. Če se odločamo za kvalitetno delovno obutev, moramo upoštevati celo vrsto pomembnih dejavnikov.

Najboljši delovni čevlji so tisti, ki so dobro pripravljeni na obremenitve pri delu

Odlike, ki jih morajo imeti vsi delovni čevlji

Vedno imamo nekatere prioritete, mimo katerih preprosto ne moremo. Ena je recimo ta, da se nam delovna obutev dobro prilega in omogoča nemoteno uporabo. To sicer velja tudi za zaščitne rokavice, čelade in druge kose opreme. Uporabna bo le oprema, ki nam je prav in jo lahko dejansko uporabljamo preko celega delovnega dne.

Pri delovni obutvi je to še bolj očitno, potrebujemo par čevljev v pravi velikosti. Prav tako morajo biti delovni čevlji udobni, da jih lahko nosimo preko celega dne, sploh če veliko hodimo ali stojimo. Pazimo še na kvaliteto in vzdržljivost, da obutve ne bomo kar naprej menjali.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več