Enostaven postopek za najem stanovanja

Iskanje novega stanovanja je pogosto zelo pomemben korak, ki ga ne moremo opraviti zlahka. Še posebej v primeru, da se želimo za stalno preseliti in iščemo bivališče, ki bo naš dom tudi dolgoročno. V takšnih primerih smo zelo pozorni na izbiro pravega stanovanja, cenimo predvsem ugodno lokacijo, v mislih pa imamo še neštete druge faktorje, ki so prav tako kritični pri iskanju stanovanja. Težko je najti dobro ponudbo, s katero bi bili povsem zadovoljni, hkrati pa moramo vedeti, kateri kompromisi pridejo v poštev in kateri ne.

Poleg tega pri iskanju stanovanja ločimo več različnih obveznosti. Najprej je treba najti pravo ponudbo, nato pa je treba tudi dejansko opraviti najem stanovanja. Ni pa nujno, da se bomo na vsakem koraku srečevali s kakšnimi velikimi ovirami, čisto možno je, da bo postopek dokaj enostaven in z njim ne bo kakšnih težav. Predvsem to velja za najem, včasih pa tudi za nakup stanovanja. Če se na te postopke vsaj malo pripravimo, bomo gotovo deležni boljše izkušnje, verjetno pa bomo lahko izkoristili tudi boljše priložnosti. 

Ne glede na to, ali se odločamo za najem ali nakup stanovanja, bomo morali najprej postaviti svoje prioritete in pobrskati po ponudbi, ki tem pogojem ustreza. Odločimo se za najbolj atraktivne možnosti, se dogovorimo za ogled in premislimo o tem, ali je to res idealno bivališče. Nato dorečemo podrobnosti in opravimo nakup oziroma najem stanovanja. V teoriji je ta postopek torej precej enostaven.

Ponudba za najem stanovanja

Zelo verjetno je, da bomo naleteli na nekatere ovire že pri iskanju prave ponudbe. Na trgu se namreč stalno pojavljajo takšna in drugačna stanovanja, ki iščejo nove najemnike. Ponudniki želijo za svoje prostore čim več iztržiti, iščejo prilagodljive najemnike, s katerimi ne bo težav. Na drugi strani pa imamo pri najemu pogosto še bistveno več zahtev, saj se odločamo za bivališče, v katerem bomo dlje časa živeli. Iščemo torej prijetno in udobno stanovanje, ki nudi prav vse, kar potrebujemo za dolgoročno bivanje.

Ponudbe za najem stanovanja nam odpirajo izvrstne možnosti

Pozanimamo se recimo, kdaj je bila opravljena prenova stanovanja in koliko je objekt star. Predvidimo lahko, koliko bo z njim dela in kaj vse si lahko privoščimo, če nas zanimajo kakšne večje prilagoditve. Seveda povprašamo tudi po vgrajeni opremi, ki ima veliko vlogo pri zagotavljanju udobja in prijetnega občutka. Hkrati so stanovanjski sistemi kritični tudi z vidika dolgoročnih stroškov, ki jih prinaša najem stanovanja – najemnina namreč ni edini strošek.

Ponudba je zelo razgibana in hitro lahko dobimo raznovrstna stanovanja. A to še ne pomeni, da bomo res enostavno našli pravo ponudbo za nakup oziroma najem. Verjetno se bo izkazalo, da smo precej zahtevni pri iskanju idealnega bivališča, tako da je lahko široka ponudba celo moteča. Lahko si delo nekoliko olajšamo, pomaga nam recimo nepremičninska agencija Ljubljana za stanovanja v prestolnici, vsekakor pa imamo tudi sami priložnost, da pobrskamo po ponudbi glede na posebne zahteve, ki jih imamo.

Prioritete pri iskanju ponudbe za najem stanovanja

Da bi se v tej ponudbi lahko nekoliko bolje znašli, moramo že pravočasno postaviti prave prioritete. Gotovo imamo določena pričakovanja glede lokacije, pogosto je ravno to glavni razlog za selitev. Potrebujemo stanovanje na ustrezni lokaciji, da bomo blizu svojemu delovnemu mestu ali drugim interesnim točkam.

Prav tako nas gotovo zanima, koliko je stanovanje staro in kdaj je bila zadnja prenova stanovanja. Pozorni smo na vgrajene sisteme, predvsem na možnosti ogrevanja v zimskem času. Nujno je, da si stanovanje pred vselitvijo lahko ogledamo, da se sami prepričamo, da je vse v najlepšem redu. Premislimo tudi o možnostih za prilagoditve in nadgradnjo, sploh če imamo v načrtu dolgoročni najem stanovanja – gotovo bomo želeli svoje prostore nekoliko prilagoditi, nenazadnje pa ne vemo, kakšne želje in potrebe bomo imeli čez deset ali dvajset let. Morda bodo možne kakšne enostavne prilagoditve, lahko pa da bo zahtevana večja prenova stanovanja v takšnem primeru.

Postopek za najem stanovanja

Ko najdemo pravo ponudbo, se moramo seveda dokončno dogovoriti. Ta postopek je lahko precej enostaven, večino dela ima najemodajalec, ki pripravi najemno pogodbo. Posredovati moramo svoje podatke in podpisati dokumentacijo, obenem po navadi plačamo prvo najemnino in določeno varščino.

Ni nujno, da bo postopek za najem stanovanja zelo zapleten

Da bi cel postopek lahko opravili povsem brez težav, nam lahko pomaga nepremičninska agencija Ljubljana. Ni pa to nujno, če imamo zaupanja vrednega najemodajalca in se uspemo sami prepričati, da je s stanovanjem vse v redu. Poleg tega se lahko pri ponudbi za najem stanovanja pogosto tudi podrobneje uskladimo, najemodajalci so lahko prilagodljivi. Pomembno je, da imamo dobrega najemodajalca in se z njim lahko kaj dogovorimo, sploh če nas recimo zanima prenova stanovanja ali pa imamo v mislih kakšne druge prilagoditve. Nenazadnje pa se lahko dogovorimo tudi za ugodnejšo ceno ali kaj drugega.

Sam postopek za najem stanovanja v končni fazi ne bo povzročal kakšnih velikih preglavic. Moramo pa pogodbo v celoti prebrati in se prepričati, da res ustreza dogovoru. Le tako se lahko brez skrbi vselimo v svoje novo stanovanje.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več