Gibanje za zdravo srce

Svoje zdravje lahko uspešno vzdržujemo z zdravim življenjskim slogom. S preventivo kar sami doma dobro poskrbimo za brezhibno delovanje telesa in tudi za dobro počutje. 

Predvsem se osredotočimo na zdravje tistih organov, s katerimi imamo največ težav. Gotovo si posebne pozornosti zasluži srce, bolezni srca in ožilja so ob raku daleč najpogostejši vzrok za smrt s razvitem svetu. 

Če sami dobro poskrbimo za svoje zdravje, se ne bomo zanašali na to, da nas bo v sili reševal defibrilator za srce.

Načela zdravega življenja pokrivajo predvsem prehrano, ki je v sodobni razviti družbi pogosto neprimerna za zdravje telesa. Poleg tega pa dajemo veliko poudarka tudi gibanju, sploh za zdravje srca. Srce je mišica, ki redno deluje, lahko pa jo natreniramo tako, da bo delovala bolje in dlje časa. 

Za to ni treba opravljati kakšnih posebnih treningov, dovolj je, da smo redno aktivni in se vsakodnevno vsaj malo razgibamo. Srcu koristijo tudi kakšne bolj intenzivne aktivnosti, ki se jih lotevamo vsaj občasno. 

Tako bo srce bistveno bolje pripravljeno na vsakodnevne obremenitve in tudi na kakšne morebitne grožnje, ob katerih bi sicer potrebovali defibrilator za srce in zdravniško pomoč.

Seveda pa preventiva ni dovolj za prav vse primere. Še vedno se srečujemo s kakšnimi boleznimi in poškodbami, ki niso posledica nezdrave prehrane ali pomanjkanja gibanja. Tako ima defibrilator za srce še vedno svojo vlogo in tudi zdravnika se splača obiskati. 

Pogosto so bolezni srca in ožilja precej neopazne in morda ne bomo takoj ugotovili, da gre za takšne težave, včasih pa je to povsem očitno. Dobro je, da smo pravočasno pripravljeni in znamo pravilno odreagirati.

aed defibrilator

Kar dosti potencialnih težav imamo, pri nekaterih lahko uspešno posredujemo, pri drugih ne. Včasih nam pomaga defibrilator za srce, ki je uporaben za posredovanje v primeru nenadnega srčnega zastoja. 

Podobno delujejo srčni spodbujevalniki, ki vzdržujejo normalno delovanje srca v primeru popuščanja srčne mišice in drugih težav pri delovanju srca. Vsekakor je pametno pravočasno izkoristiti te možnosti, če prepoznamo težave.

Defibrilator, srčni spodbujevalnik in drugi medicinski pripomočki

Za zdravje srca lahko kar sami doma veliko storimo, in to brez potrebe po kakšnih posebnih pripomočkih. 

Če pa pride do kakšnih težav, bomo potrebovali zdravniško pomoč, morda tudi medicinske pripomočke, ki skrbijo za normalno delovanje srca. Gotovo se splača izpostaviti vsaj defibrilator in srčni spodbujevalnik.

Včasih se zdi, da je defibrilator srčni spodbujevalnik in obratno, oba pojma se uporabljata za več različnih naprav, ki delujejo na podoben način. V resnici pa gre za naprave, ki jih je treba razlikovati. 

Še zdaleč ni defibrilator srčni spodbujevalnik, sploh če imamo v mislih avtomatske defibrilatorje, ki jih najdemo na javnih mestih. Običajno kot srčni spodbujevalnik mislimo napravo, ki se namesti v prsni koš s kirurškim posegom, tam pa trajno spodbuja normalno delovanje srca. V tem smislu je defibrilator srčni spodbujevalnik le tako, da ima podobno nalogo, a defibrilator se uporablja v primeru nenadnega srčnega zastoja, ne za spodbujanje rednega delovanja srca.

Defibrilator je naprava, ki jo uporabimo v sili. Pomaga vzpostaviti normalen ritem bitja srca pri pacientih, ki doživijo srčni zastoj. Ob tem srce ne bije pravilno, ritem se povsem poruši in pretok krvi je oviran. 

Treba je hitro posredovati, zato je AED oziroma avtomatski zunanji defibrilator zasnovan tako, da lahko hitro povrnemo zadostno bitje srca, da počakamo na pomoč. 

S tem je defibrilator srčni spodbujevalnik v tem smislu, da spodbuja normalno delovanje srca, a na drugačen način in v drugačni situaciji. S to napravo naslovimo nenadni srčni zastoj, ne uporablja se dlje časa, tako kot običajen srčni spodbujevalnik.

Še ena pomembna razlika je v tem, da so defibrilatorji pogosto zasnovani tako, da jih lahko uporabijo tudi laiki. V primeru srčnega zastoja je treba hitro posredovati, zato so defibrilatorji nameščeni na javnih mestih in omogočajo enostavno uporabo. 

Srčni spodbujevalnik pa namestijo zdravniki s kirurškim posegom, sami takšne naprave ne moremo uporabljati.

Gotovo bo za AED cena višja kot za preventivo

Nenadni zastoj srca je lahko zelo nepredvidljiv in doleti tudi tiste, ki so sicer zdravi in dobro skrbijo za svoje telo. Je pa tveganje nižje, zato se vsekakor bolj splača investirati v preventivo kot v defibrilator. Nenazadnje je za AED cena relativno visoka in to običajno ni oprema, ki bi jo kupovali zase. 

Zanašamo se na to, da bomo v primeru srčnega zastoja našli javno dostopen defibrilator kje v bližini, za svoje zdravje pa raje skrbimo z ustrezno preventivo, z zdravo prehrano in rednim gibanjem.

Za nakup AED defibrilatorja se odločajo tisti kupci, ki si lahko ceno privoščijo in lahko ponudijo aparat v javno uporabo. Pogosto so to recimo občine in društva, ki zbirajo sredstva prav za ta namen. 

Včasih se za nakup odločijo tudi podjetja, ki jim za AED cena ne predstavlja velikega stroška, najdemo pa te naprave tudi drugod. Nenazadnje je oprema na voljo v prosti prodaji in jo lahko kupi vsak, tako da je za AED cena dejansko ključni faktor, ki odloča o nakupu.

Kakšna bo za AED cena v različnih ponudbah?

Na trgu najdemo tudi različne ponudbe, pri katerih se cene lahko precej razlikujejo. Upoštevati moramo že razlike med modeli, posledično je lahko za AED cena zelo različna. Že osnovni modeli sicer ponujajo ključne funkcije za učinkovito pomoč v primeru srčnega zastoja. 

Naprednejši modeli le še nadgradijo izkušnjo pri uporabi, olajšajo uporabo manj veščim uporabnikom, imajo tudi boljšo baterijo in ne zahtevajo toliko vzdrževanja. 

avtomatski eksterni defibrilator

V vsakem primeru bo za AED cena presegla tisoč evrov, boljši modeli stanejo tudi 2000 evrov in več, sploh če se odločimo za celovito ponudbo, ki vključuje tudi dodatno opremo in storitve. Ne pozabimo, da je nakup naprave le prvi korak.

Defibrilatorji v javni uporabi

Če želimo ponuditi opremo v javno uporabo, moramo napravo na to tudi dobro pripraviti. Nekatere ponudbe že vključujejo vse potrebno, čisto možno pa je, da bomo dobili zgolj defibrilator z nujno opremo. Pomisliti moramo na kar nekaj drugih opravkov – defibrilatorji potrebujejo primerno mesto za namestitev in tudi nekaj dodatne opreme, poleg tega pa še znake za označevanje. Na dolgi rok je treba poskrbeti za vzdrževanje in pregledovanje opreme, sploh po vsaki uporabi. Tako imamo kar nekaj dela, če želimo ponuditi defibrilator v javno uporabo.

Pametno je, da na to mislimo že ob nakupu. Pozorni moramo biti na to, kaj ponudba sploh vključuje, včasih so defibrilatorji vključeni v bogato ponudbo z dodatno opremo in storitvami, a to ni nujno. Pri posameznih ponudnikih se lahko dobro pozanimamo o tem, kaj ponudba dejansko vključuje. 

Lahko podrobno pregledamo različne možnosti in se odločimo za tisto, ki nam najbolj odgovarja. Pogosto je možno izbrati tudi nekatere dodatne storitve, ki so zelo dobrodošle.

Defibrilatorji potrebujejo nekaj dodatne opreme

Nujno opremo pri defibrilatorjih predstavlja omarica za namestitev na prostem. Naprava mora biti dobro zaščitena pred neugodnimi vremenskimi dejavniki in drugimi vplivi. Sami defibrilatorji so sicer zapakirani v vzdržljivo ohišje, da z omarico bo namestitev lažja in varnejša. 

Nato je treba defibrilator tudi ustrezno označiti, tu imamo določene zahteve oziroma standardne znake, ki jih je treba ustrezno namestiti. 

Zelo dobrodošle so še dodatne storitve. Včasih zahtevajo defibrilatorji nekaj izobraževanja in usposabljanja, vsekakor je zelo priporočljivo, da se takšni programi izvedejo že ob namestitvi defibrilatorja za javno rabo. 

Ti tečaji so odprti za javnost, včasih pa se pripravljajo tudi za kakšne skupine, recimo zaposlene v delovnem okolju, kjer defibrilator nameščamo. Na dolgi rok ne pozabimo še na vzdrževanje naprave, predvsem baterija in elektrode zahtevajo nekaj dodatne pozornosti, treba jih je menjati na nekaj let po priporočilih proizvajalca.

Skrb za zdravo srce nadgradi tudi fizioterapija

Pametno je torej poznati različne možnosti, ki jih imamo pri skrbi za svoje srce in splošno zdravje. Za svoje srce lahko dobro poskrbimo z zdravo prehrano in rednim gibanjem, pogosto se odločamo tudi za kakšno posebno rekreacijo ali šport za zdrav srčno-žilni sistem. Da bi bili pri tem deležni kar najboljše izkušnje, nam lahko pomaga tudi fizioterapija.

Čeprav je rekreacija zelo blagodejna za telo in duha, pride lahko tudi do preobremenitev ali poškodb. Še posebej to velja za začetnike, ki želijo že takoj priti do rezultatov, ki jih ponuja redno gibanje za zdravje in počutje. 

zdravo srce in fizioterapija

Zato je fizioterapija lahko zelo dobrodošla, saj nam pomaga v primeru, da se pri rekreaciji pokažejo tudi kakšne težave. Športne poškodbe so za začetnike zelo značilne, saj pride hitro do preobremenitev, če telo ni pripravljeno na intenzivno gibanje. 

Prav tako pa se lahko pripetijo kakšne druge težave, recimo akutne poškodbe, ki jih ne moremo povsem preprečiti. Kaj lahko pride do kakšnega zvina ali izpaha. 

Za vse te primere ima fizioterapija dobre rešitve, pogosto se ponudniki osredotočajo prav na športne poškodbe. Pričakujemo lahko, da bomo dobili ustrezno ponudbo za razne športne poškodbe in bolečine, seveda pa tudi za druge težave, ki jih lahko fizioterapija uspešno naslovi.

Na voljo imamo torej dobre rešitve za zdravo telo in dobro počutje. V to se splača investirati, da se ne bomo zanašali na reševanje in zdravljenje v primeru težav s srcem. Raje se pravočasno posvetimo preventivi in izkoristimo prednosti zdravega življenjskega sloga, da bo naše telo brezhibno delovalo in kar se da zmanjšamo tveganja za razne težave. Tako bo tudi srce kar najbolje pripravljeno na vsakdanje obremenitve.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več