Izpušni sistem vozila zahteva nekaj dodatne pozornosti

Tudi največji navdušenci nad avtomobili in drugimi vozili pogosto zanemarijo izpušni sistem, čeprav je to naravnost kritičen sistem za normalno delovanje vozila ter dobro izkušnjo voznika in potnikov. Nič čudnega torej, da tudi običajni vozniki na ta sistem pogosto kar nekoliko pozabijo, sploh če dobro deluje in nimamo nobenega razloga, da bi mu posvetili nekaj dodatne pozornosti. Nanj se spomnimo šele takrat, ko se pojavijo kakšne težave, a čisto možno je, da bo takrat že prepozno za enostavna popravila. Zato je pametno premisliti o preventivi in vzdrževanju.

To velja nasploh v vsakem primeru, če želimo dobro skrbeti za svoje vozilo. Obstaja dober razlog, da je treba tehnični pregled opravljati vsako leto pri starejših vozilih, prav tako so priporočljivi pregledi ob rednih intervalih. Tako namreč pravočasno prepoznamo in odpravimo težave, še preden pride do kakšnih večjih poškodb ali okvar. Na ta način so popravila enostavna in poceni, predvsem pa zagotovimo brezhibno delovanje vozila. Če te obveznosti zanemarjamo, pa se bodo hitro pokazale večje težave, ki prinašajo bistveno višje stroške, pokvarijo izkušnjo pri vožnji, lahko vplivajo tudi na varnost na cesti. Tudi izpušni sistem ima pri tem določeno vlogo, zato se teh opravil ne smemo otepati.

Posebej pozorni smo na izpušni sistem dizelskega vozila

V sodobnih vozilih se uporabljajo različni izpušni sistemi odvisno od tega, za kakšen motor gre. Seveda pa imajo različne vrste in različni modeli vozil prav tako prilagojene rešitve te vrste, a največje razlike so načeloma med vozili, ki uporabljajo različna pogonska goriva. Dizelski motorji so pogosto bolj problematični s tega vidika, saj bolj obremenjujejo izpušni sistem in zahtevajo več pozornosti pri vzdrževanju.

V primerjavi z bencinom namreč dizel pri izgorevanju sprošča več stranskih produktov, ki so lahko zelo strupeni in jih ne smemo sproščati v okolje. Tako ima izpuh avtomobila še posebej odgovorno nalogo, da ne pride do uhajanja strupenih snovi v okolje. Te snovi nastajajo v obliki trdnih delcev, ki se sproščajo iz motorja skupaj z izpušnimi plini. Potujejo po izpušnem sistemu, kjer jih prestreže poseben filter. Za ta namen se uporablja tako imenovani DPF filter, ki mu pravimo tudi FAP filter. Ima zelo pomembno nalogo, namreč to, da prestreza strupene snovi, preden uidejo v okolje. Tako mora biti zelo dobro pripravljen na svoje delo, če se pojavijo kakšne težave pa jih moramo hitro odpraviti. 

Izpušni sistem dizelskih vozil ima dodaten filter za trdne delce

Prav filter trdih delcev lahko predstavlja nekaj dodatnega dela pri vzdrževanju in čiščenju izpušnega sistema pri dizelskih vozilih. Tu imamo torej nekaj dodatnih obveznosti, na srečo pa najdemo tudi ponudbo strokovnjakov, ki s svojimi storitvami skrbijo za brezhiben izpušni sistem.

Skrb za izpušni sistem dizelskega vozila

Glavni problem, ki se pojavlja pri filtrih v izpušnem sistemu dizelskega goriva, je nalaganje materiala na finem filtru. S tem se filter zamaši in ovira prehod plinov, ki potujejo skozi izpuh. Nastane lahko velika ovira, kar vpliva tudi na delovanje motorja. Izpušne pline moramo učinkovito odvajati iz sistema, če ne se začne motor pregrevati, opazili bomo razliko v učinkovitosti delovanja, višja bo tudi poraba. 

Vse to so vplivi, zaradi katerih želimo za izpušni sistem svojega vozila gotovo dobro poskrbeti. Tu bo DPF filter zahteval nekaj dodatnega vzdrževanja, sploh če ugotovimo, da se maši in ovira pretok izpušnih plinov. V tem primeru bo potrebno čiščenje filtra, to je storitev, ki jo dobimo pri avtomehanikih. Na srečo lahko najdemo zelo ugodne in enostavne storitve za čiščenje filtra, tako da za izpušni sistem ne bo težko skrbeti. Mehaniki imajo posebne naprave, s katerimi se čiščenje opravi kar avtomatsko, brez kakšnih tveganj in brez zahtevnega dela.

Za dobrobit filtra lahko sicer skrbimo tudi sami. Najprej seveda z ekonomično vožnjo in rednim vzdrževanjem avtomobila, v primeru težav pa lahko tudi sami nekoliko pomagamo pri čiščenju filtra. To pa tako, da avto nekaj časa vozimo v nizki prestavi pri visokih obratih, zvišamo temperaturo izpušnih plinov in trdne delce na filtru stopimo. To je lahko dobra začasna rešitev, če nam izpušni sistem povzroča težave oziroma želimo poskrbeti za dobro preventivo, ne more pa nadomestiti profesionalnega čiščenja.

Za izpušni sistem najbolje poskrbijo serviserji

Čeprav torej lahko kaj postorimo tudi sami, je še vedno priporočljivo koristiti storitve izkušenih serviserjev. Ti najbolje poskrbijo za izpušni sistem vozila, sploh če imamo v mislih kakšne specifične storitve.

Za izpušni sistem motornega kolesa je lažje skrbeti

Za čiščenje filtra dobimo zelo ugodno ponudbo, lahko pa izkoristimo še druge možnosti. Nenazadnje je možno filter trdih delcev zamenjati, sploh če nam pogosto povzroča težave oziroma je dotrajan ali poškodovan. Včasih se filter lahko celo odstrani, predvsem pri starejših vozilih, bolje pa je namestiti tako imenovan športni filter, ki omogoča nekoliko lažji pretok izpušnih plinov.

V vsakem primeru lahko pričakujemo, da bomo dobili dobro ponudbo serviserjev. Za izpušni sistem svojega vozila torej s pomočjo strokovnjakov lahko zelo dobro poskrbimo in nam ne bo povzročal težav. Obenem izkoristimo še druge storitve za vzdrževanje vozila, da bomo s svojim jeklenim konjičkom res povsem zadovoljni.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več