Kaj vam prinaša prenova stanovanja?

Vsako stanovanje mora biti zelo dobro pripravljeno na uporabo skozi dolga leta, pogosto tudi skozi več generacij stanovalcev. Seveda v tem času ne moremo pričakovati, da ne bo prišlo do kakšnih sprememb, lahko tudi do težav. Gotovo bodo imeli stanovalci drugačne želje in potrebe, treba bo kaj spremeniti, opremo je treba tudi obnoviti ali nadgraditi. Tako se prej ali slej izkaže, da je potrebna adaptacija stanovanja, to je nujno opravilo predvsem v kakšnih starejših stanovanjih.

Tak projekt se seveda vedno dobro načrtuje in prilagodi specifični situaciji. Običajno imamo poseben namen oziroma želimo z adaptacijo doseči kak specifičen učinek, v nasprotnem primeru se takšnih posegov seveda ne bi lotevali. A prav tako lahko adaptacija stanovanja vključuje splošno vzdrževanje in kakšne manjše prilagoditve, tako da ni nujno, da bomo morali opravljati zelo zahtevno in obsežno delo. Tudi pri manjših prilagoditvah lahko pričakujemo zelo dober končni učinek.

Tudi enostavna adaptacija stanovanja prinaša opazne spremembe

Z vidika stanovalcev je pravzaprav še bolje, da se opravi kakšna bolj enostavna adaptacija, če lahko na ta način dosežemo izvrsten končni rezultat. Od namena prenove oziroma adaptacije je odvisno, kakšen načrt bomo pripravili in kakšne gradbene posege bo treba opraviti. Če smo dovolj spretni pri načrtovanju, bomo lahko veliko dosegli že z relativno enostavnimi posegi v stanovanje.

Največ možnosti za takšne elegantne prilagoditve seveda ponuja gradnja stanovanja, a tudi pri prenovi in adaptaciji lahko veliko naredimo. Prilagajamo ključne hišne sisteme in napeljave, zamenjamo stanovanjsko opremo in stavbno pohištvo, lahko preuredimo prostore in oblikujemo tudi nove kotičke za razne namene. Vse to nam ponuja adaptacija stanovanja, če se lotimo dobrega načrtovanja in pravočasno pripravimo popis del, ki vodijo do željenega končnega rezultata.

Običajno je možno že z dokaj enostavnim delom narediti veliko spremembo v stanovanju. Tudi tiste spremembe, ki se zdijo na prvi pogled precej zahtevne in obsežne, bodo morda opravljene dokaj hitro in enostavno ter seveda tudi poceni. Splača se torej poznati te rešitve, ki jih bomo pri adaptaciji stanovanja dobro izkoristili.

Enostavne so tudi predelne stene v stanovanju

Med najbolj prepričljivimi rešitvami te vrste so lahko predelne stene. S temi namreč naredimo veliko razliko, povsem spremenimo podobo in funkcijo prostorov, čeprav gre za dokaj enostavno opremo, ki omogoča elegantno vgradnjo tudi v končane prostore.

Ravno zato so predelne stene v stanovanju zelo priljubljena izbira v primeru, a želimo pri prenovi oziroma adaptaciji narediti veliko razliko v notranji ureditvi. Pogosto je to najboljša rešitev za oblikovanje prostorov, predvsem lahko površino razmejimo na funkcionalne dele, ne da bi se morali pri tem ukvarjati z zahtevnimi, zamudnimi in dragimi gradbenimi posegi. Na ta način bomo hitro in enostavno prišli do odličnega rezultata, kar nam omogočajo suhomontažni sistemi.

Že same predelne stene v stanovanju so lahko povsem enostavno zasnovane. Tu imamo sicer na voljo več vrst opreme, izbira pa je odvisna od tega, kakšen končni učinek želimo doseči. Za razmejevanje površin se lahko dobro obnesejo že navadne lesene deske, iz katerih lahko sestavimo predelne stene. Lahko pa najdemo tudi bolj napredne suhomontažne sisteme, ki nam omogočajo, da tudi predelne stene v stanovanju prilagodimo določenim zahtevam glede toplotne in zvočne izolacije. Tu smo kar precej fleksibilni, sploh če ponudbo za izdelavo predelnih sten izkoristimo pri dobrem izvajalcu. Na https://er-mont.si/storitve/predelne-stene so predstavljene možnosti, ki jih na tem področju nudi ER Mont.

Predelne stene v stanovanju odpirajo mnoge možnosti

Z enostavnimi predelnimi stenami lahko opravimo veliko dela tudi pri kakšnih bolj obsežnih prenovah. Pravzaprav lahko docela spremenimo podobo in ureditev notranjih prostorov, predvsem na večjih površinah se predelne stene v stanovanju zelo dobro izkažejo. To priložnost se splača izkoristiti, saj bomo dosegli izvrsten učinek v praktično vsakem okolju.

Zelo posrečene so predelne stene tudi za ureditev novih stanovanjskih prostorov. Pogosto se recimo srečujemo z nalogami, ki vključujejo ureditev mansarde. Če bi radi podstrešne prostore pripravili na novo funkcijo, bodo predelne stene v stanovanju gotovo uspešno priskočile na pomoč.

prenova stare hiše

Izolacija mansarde in ureditev podstrešnega stanovanja

Med vsemi učinki, ki jih lahko dobimo od prenove stanovanja, so lahko najbolj impresivni ravno tisti, ki zadevajo podstrešne prostore. Podstrešje je namreč zelo pogosto neizkoriščen prostor, s katerim nimamo kaj početi, morda se uporablja le za shranjevanje stare krame. Če se lotimo prenove, lahko v podstrešnih prostorih uredimo pravo stanovanje. To nam omogoča izolacija mansarde, ki jo potem pripravimo za bivanje.

S tem bo sicer nekaj več dela kot s preprosto namestitvijo predelnih sten. Verjetno se bomo precej zamudili že s pospravljanjem podstrešja, če imamo tam veliko navlake. Gotovo bo treba prostor tudi nekoliko očistiti in pripraviti na nujna gradbena opravila. Med temi izstopa izolacija mansarde, saj podstrešni prostori navadno niso izolirani in povzročajo velike toplotne izgube. Preko strehe se toplota zelo učinkovito izmenjuje z okoljem in brez dobre izolacije na podstrešju ne moremo vzdrževati ustrezne temperature za bivanje. Na srečo je lahko izolacija mansarde zelo dobro narejena, tudi z ugodnimi in zelo praktičnimi suhomontažnimi sistemi lahko pričakujemo izvrstne rezultate. Takšne rešitve ponuja ER Mont, ki s strokovnimi posegi olajša ureditev udobnega stanovanja v podstrešnih prostorih.

Izolacija mansarde še ni vse, kar je treba opraviti

Verjetno bo prav izolacija mansarde najbolj obsežen in zahteven projekt pri ureditvi podstrešnega stanovanja, še zdaleč pa to ni edina naloga, ki jo imamo pri takšni adaptaciji. Pospravljeno in dobro izolirano podstrešje nam odpira mnoge možnosti za poljubno ureditev.

Spet lahko uporabimo predelne stene za ureditev posameznih prostorov. Hkrati je treba načrtovati ureditev ključnih napeljav, da bo podstrešno stanovanje zares funkcionalno. Možno je, da bodo potrebni kakšni večji posegi v objekt, tu bomo zelo pozorni na to, kaj lahko opravimo na enostaven način in kaj bo zahtevalo bolj odločen pristop. Vsak projekt je edinstven in težko je za vse pripraviti pravo rešitev. Tako nam izolacija mansarde pripravi dobre razmere za adaptacijo, a tu se delo pravzaprav šele začne. Kaj lahko se izkaže, da bo šlo za obsežen projekt, ta se pogosto vključi v večjo prenovo stanovanja.

Prenova stanovanja odpira priložnost za večje prilagoditve

Že pri adaptaciji mansarde se lahko izkaže, da bomo imeli nekaj več zahtevnega dela, kot bi si morda mislili. Še posebej to velja v primeru, da načrtujemo posege v nosilno konstrukcijo in večje spremembe na samem objektu. Če se pripravljamo na takšne posege, je verjetno smiselno, da se hkrati opravi kar celovita prenova stanovanja oziroma se lotimo še kakšnih drugih nalog. Tako bomo kar najbolj elegantno uredili vse obveznosti, lažje pripravimo dokumentacijo in pridobimo dovoljenja, tudi stroški bodo nižji. Predvsem pa bo prenova stanovanja bolj elegantno in tudi hitreje izvedena, če vse opravimo v enem kosu.

Ravno zato je pametno premisliti o možnostih za kompletno prenovo. To je zelo atraktivna rešitev predvsem pri kakšnih starejših objektih, ki so potrebni prenove že zaradi varnosti. Čeprav so tudi starejši objekti pripravljeni na velike obremenitve in lahko zanesljivo stojijo tudi sto let, jim moramo nameniti nekaj dodatne pozornosti in se prepričati, da so res še ustrezni za bivanje. S prenovo lahko njihovo življenjsko dobo uspešno podaljšamo, predvsem pa je pomembno to, da na ta način zagotovimo bolj varno in udobno bivanje stanovalcev.

Prav tako nam prenova stanovanja daje možnosti za kakšne večje prilagoditve. Ravno zato se odločimo za kompletno prenovo, saj se izkaže, da so naši načrti preveč ambiciozni, da bi jih lahko realizirali z enostavnimi posegi. Tako je prenova stanovanja lahko zelo prepričljiva, če se projekta res lotimo tako, kot je treba.

oprema-za-motoriste-ne-dopusca-kompromisov.jpg
Splošno

Oprema za motoriste ne dopušča kompromisov

Motoristi so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, četudi vozijo po predpisih in ne pretiravajo s preizkušanjem svojih sposobnosti. Včasih obravnavamo motoriste kot manijake, ki na svojih jeklenih konjičih rutinsko presegajo hitrostne omejitve in kršijo druga pravila, a to še zdaleč ni potrebno, da bi bili motoristi posebej ogroženi na cesti. Že pri čisto običajni […]

Preberi več
zobna-protetika-ne-vkljucuje-le-vsadkov-in-protez.jpg
Splošno

Zobna protetika ne vključuje le vsadkov in protez

Običajno se zobna protetika povezuje s protezami in drugimi rešitvami, ki nam pomagajo v primeru, da izgubimo kak zob. To je vsekakor zelo pomembna ponudba, s katero nam zobozdravniki lahko močno pomagajo ravno v tistih najbolj kritičnih primerih.  A na tem področju najdemo še mnoge druge rešitve, ki so bržkone še bolj uporabne oziroma vsaj […]

Preberi več
slika na platno
Splošno

Zakaj izbrati fotografije na platnu?

Fotografije se običajno tiskajo na fotografski papir, dandanes pa se še bolj pogosto zgodi, da ostanejo v digitalni obliki na spominski kartici ali disku. Tako bomo na ujete trenutke hitro pozabili, saj slik ne bomo tako pogosto občudovali. Vsekakor je pametno imeti vsaj kak album, lahko pa najdemo tudi druge opcije za tisk in predstavitev […]

Preberi več