Kako poteka prijava patenta v Evropi

Prijava patenta ni lahka naloga, vendar je izvedljiva. Če želite tudi sami prijaviti patent, si lahko preberete priročnik, ki vsebuje osnovne informacije o korakih evropskega postopka podelitve patentov in poudarja napake, ki se bodo najverjetneje zgodile. 

Vsaka dobra ideja ali dober izum se mora zaščitit s patentom. Seveda morate vedeti, da se vam bo lahko zgodilo, da bo vaša ideja že pred tem patentirana in tako boste precej razočarani. Vsekakor pa je nujno potrebno pred uporabo kakršnekoli ideje in pred patentiranjem le-te, poskrbeti za raziskavo, v kateri ugotovite, ali je prijava patenta izvedljiva ali ne. 

Kaj je patent in kaj pomeni prijava patenta? 

Izvirne ideje in ustvarjalno delo so premoženje, ki ima lahko tržno vrednost enako kot materialne dobrine. Za zaščito idej in inovacij njihovih izumiteljev lahko zaprosite za različne pravice intelektualne lastnine, na primer za patente. Patenti ščitijo tehnične izume. Veljajo v posameznih državah, za določeno obdobje. 

Zaščita patentov vam daje pravico, da tretjim osebam preprečite izkoriščanje izuma brez vašega dovoljenja. Patenti se ne smejo mešati z drugimi vrstami pravic intelektualne lastnine, ki so na voljo. V nekaterih državah jih je mogoče registrirati za zaščito tehničnih novosti, ki morda niso upravičene do patenta. 

Kako se izpelje prijava patenta

Za evropski patent se lahko prijavite na različne poti. Najlažje tako, da delo prepustite patentnemu zastopniku na http://www.patent.si/patent. V vsakem primeru pa se glede na vaš izum in trge, na katerih deluje vaše podjetje, najprej opravi nacionalna prijava, to je v svoji državi. Vaš nacionalni patent je lahko osnova za evropski patent. Torej najprej poiščete patentno zaščito v svoji državi in ​​nato stopite naprej k postopku za prijavo patenta na evropski ravni. 

Drugi in neposreden način prijave evropskega patenta je oddaja prijave neposredno Evropskemu patentnemu uradu. V tem primeru preskočite nacionalni patent in neposredno iščete zaščito EU za svoj patent. Prijava patenta je zahteven postopek, ki zahteva pravo ekipo, ki vam bo znala priskočiti na pomoč v vsakem trenutku postopka. 

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več