Naj vas menjava gum ne preseneti

Z avtomobilom imamo kar dosti dela, ne smemo pozabiti na nekatere nujne vzdrževalne posege, včasih pa tudi popravila ali kakšne prilagoditve. Poleg tega nas morda kar vsako leto čaka tehnični pregled, srečamo se tudi z obveznostmi pri podaljševanju registracije, veliko je tudi stroškov. Ob vsem tem se zdi menjava gum le še ena obveznost, ki bi se ji najraje izognili, če ne bi bila zahtevana z zakonom.

Pogosto se zato zgodi, da menjavo pnevmatik odlagamo do zadnjega možnega datuma, včasih tudi preko tega. S tem nismo le v prekršku, temveč smo na cesti izpostavljeni tudi večjemu tveganju. Brez kvalitetnih pnevmatik namreč ne moremo pričakovati, da se bomo dobro znašli v zahtevnih razmerah, kaj lahko nas vreme preseneti. Tudi, če vozne lastnosti svojega avta dobro poznamo, se na vozilo ne bomo mogli zanesti, varna vožnja v zahtevnih razmerah z neustreznimi pnevmatikami preprosto ni možna.

A prav tako nas lahko presenetijo še nekateri drugi faktorji. Če z menjavo gum odlašamo, bomo recimo naleteli na težave pri iskanju pravega mehanika za takšno opravilo. Cene bodo višje, imeli bomo manj izbire, če moramo gume tudi kupiti. Poleg tega se opravlja menjava gum pogosto hkrati z drugimi koristnimi storitvami, za katere si je pametno vzeti nekaj več časa. V vsakem primeru torej na to obveznost pomislimo pravočasno, tako jeseni kot spomladi. 

Posebej pomembna je menjava gum v zimskem času

Menjava gum omogoča izbiro vrhunskih pnevmatik

Kvaliteta pnevmatik je naravnost kritična za vozne lastnosti vozila na nepredvidljivih podlagah. Še posebej v zimskem času potrebujemo kvalitetne zimske gume, s katerimi lahko vozilo zanesljivo upravljamo po zasneženih in premočenih površinah. Ravno ob menjavi gum imamo najboljšo priložnost, da kupimo ustrezne pnevmatike.

Seveda ni nujno, da menjava gum vključuje tudi nakup novih pnevmatik, večinoma nam gume zdržijo več kot eno zimo. Letne gume lahko bolj obrabimo, sploh pri kakšnih daljših potovanjih preko leta, a tudi teh ne kupujemo prav vsako leto. Vseeno se splača premisliti, ali imamo možnost za nadgradnjo. Najprej smo pozorni že na obrabo – čeprav so gume morda še dovolj dobro ohranjene, se bo že poznala obraba. Poleg tega pa lahko premislimo tudi o razlikah, ki jih imajo boljši modeli gum, sploh za zimsko rabo.

Tako je nakup novih gum pogosto zelo dobra ideja, tudi če so stare še dobro ohranjene. Včasih lahko vse opravi kar ista avtomehanična delavnica, če se ukvarja tudi s prodajo pnevmatik, tako da dobimo zelo posrečene opcije, ki bodo tudi relativno poceni. Seveda posegamo po kvalitetnih gumah, ki ne prepričajo le z ugodno ceno, a vseeno je dobrodošlo, če pri mehaniku dobimo ugodno ponudbo. Poleg tega lahko pogosto pričakujemo, da bodo na istem mestu na voljo še druge storitve, s katerimi bo možna varna vožnja v zahtevnih razmerah.

Menjava gum in druge storitve za varno vožnjo

Menjava gum se opravlja zato, da je vozilo dobro pripravljeno na varno vožnjo v nepredvidljivih razmerah. A na to seveda ne vplivajo le pnevmatike, čeprav so te res kritične. Imamo še druge avtomobilske sisteme, ki morajo biti na vožnjo v vsakem letnem času dobro pripravljeni.

Ob menjavi pnevmatik se recimo pogosto opravi tudi centriranje gum, hkrati imamo možnost drugih prilagoditev podvozja. Tako dosežemo kar najboljši izkoristek novih pnevmatik, morda bomo opazili tudi konkretne učinke pri vodljivosti vozila, tudi pri učinkovitosti delovanja motorja in izkoristku goriva. Nastavitev podvozja se priporoča opraviti vsaj občasno, pogosto je prava priložnost za to ravno takrat, ko se opravlja tudi menjava gum. Tudi za to lahko dobimo zelo ugodne ponudbe, sploh centriranje gum je pogosto že samoumevno pri menjavi pnevmatik.

Menjava gum je le ena izmed storitev, ki se izvajajo za zanesljivo vožnjo

V zvezi z gumami nam mehaniki ponujajo še druge koristne storitve. Omenili smo že možnost nakupa novih pnevmatik, kar je zelo praktično, še bolje pa je, če ima mehanik možnost skladiščenja gum v času, ko jih ne potrebujemo. Tako bodo gume na varnem in bodo v najboljšem stanju pričakale svoj letni čas.

Menjava gum je pomembna tudi spomladi

Pogosto se osredotočamo na zimske gume, ravno v zimskem oziroma že v jesenskem času nam menjava gum povzroča največ preglavic. Takšne pnevmatike moramo uporabljati od 15. novembra do 15. marca, v toplejšem delu leta pa te zahteve ne veljajo. Zato gumam pogosto ne namenimo posebne pozornosti, odločimo se za kak cenejši model.

A tudi za letne pnevmatike se splača dobro skrbeti. Nenazadnje v poletnem času avto pogosteje uporabljamo. Dnevi so daljši, več časa preživimo zunaj, podamo se tudi na kak dopust v bolj odročne kraje. Prevozimo veliko več kilometrov, in to pri višjih hitrostih. Tako je menjava gum tudi spomladi pomembna za varno vožnjo in najboljše lastnosti vozila, pa tudi za odlično izkušnjo voznika. Obenem se splača seveda izkoristiti še druge možnosti, ki jih ponuja avtomehanična delavnica. Tako bomo s svojim jeklenim konjičkom gotovo povsem zadovoljni na vseh poteh, ne glede na razmere na cestah. Hitro bomo pozabili na stroške in opravke, ki jih imamo z gumami, dvakrat letno lahko to kar elegantno opravimo.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več