Naredite solato zares okusno!

Kaj spada v solato? Tu ima vsak ljubitelj solat svoj odgovor. Nekateri preprosto pripravijo skledo zelene solate in s tem že povsem zadostijo svojemu okusu. Drugi pripravljajo razgibane solate z raznimi vrtninami. Včasih lahko dodamo piščanca, ribe ali kakšne druge dodatke, s katerimi pripravimo pravi obrok. Prav tako si lahko pri ustvarjanju solate privoščimo nekaj več kreativnosti in dodamo recimo brusnice, granatno jabolko, oreške ali kakšne druge domiselne dodatke, ki jih po navadi ne povezujemo s solato. Možnosti je torej ogromno in vsekakor se lahko lepo poigramo z različnimi kombinacijami. Nobena sestavina ni povsem nujna in vedno lahko dobimo zanimive alternative. Le ena izjema obstaja, to je solatno olje. Ne glede na to, kaj vse zmečemo v skledo za solato, bomo vsebino želeli preliti s kakovostnim oljem in začiniti s kapljico kisa, morda pa uporabimo tudi kakšne druge prelive. Gotovo bo pametno za ta namen izbrati kakovostno olje!

Kakšno solatno olje izbrati?

Naloga je precej zahtevna, saj ima olje pri solati zelo opazno vlogo. Če se odločimo za kakšno dolgočasno olje, ga sicer ne bomo zaznali in bo le vir maščobe. Okusna olja pa lahko postavijo piko na i skrbno pripravljeni solati. Ravno zato se za ta namen uporablja kakovostno olje različnih vrst. Tudi pri izbiri te sestavine se lahko poigramo z različnimi možnostmi, ki ponujajo zelo posrečene učinke. Pripravimo lahko okusen preliv za solato ali pa uporabimo čisto olje, ki ima posebne lastnosti. To recimo velja za bučno olje, ki ima zelo prepoznaven okus, pravzaprav ga bomo prepoznali že po značilni barvi in atraktivni aromi. Pogosto je solatno olje osnovano prav na bučnem olju, kar je zelo dobrodošlo za tiste, ki iščejo okusno in kvalitetno olje za svojo solato.

Če izberemo solatno olje, bo to verjetno mešanica različnih vrst olja. Lahko pa vedno kupimo tudi čisto olje s preverjenim izvorom in ugotavljamo, kakšne lastnosti imajo različna olja. Tako nam je recimo na voljo okusno bučno olje, lahko pa odkrijemo še nekatere posebne alternative.

Za solato je lahko idealno tudi konopljino olje

Nekoliko manj znano je konopljino olje, ki se v običajnih kuhinjah še vedno precej redno uporablja. Proizvodnja industrijske konoplje je nadzorovana in pridelka ni veliko, zato tudi olje ni na voljo v tako široki ponudbi, kot to recimo velja za druge vrste olj, ki jih veliko bolje poznamo. Vseeno pa lahko dobimo zanimive izdelke s tega področja, še posebej dobra možnost je ta, da se obrnemo kar na oljarno. Konopljino olje ima v ponudbi oljarna Petovar, ki sicer pripravlja tudi bučna in razna solatna olja. 

Z izbiro takšnih izdelkov hitro prepoznamo ključne prednosti kakovostnih olj. Ravno konopljino olje je najbolj priporočljiva izbira za tiste, ki cenijo kvalitetno olje in ne iščejo le vira maščobe. To pomeni, da bomo olje iz konoplje uporabljali za pripravo kakšnih okusnih specialitet, predvsem za hladne jedi. To olje ima namreč eno pomanjkljivost, namreč to, da se ne obnese dobro pri visokih temperaturah – ni primerno za peko in cvrtje, kar pa je tako ali tako naloga za druga olja, ki ne izstopajo s svojim okusom ali aromo. Še vedno lahko konopljino olje uporabimo kot dodatek k toplim jedem, pogosteje pa za prelive in namaze ter podobne hladne dodatke.

Koliko stane kvalitetno olje?

Pričakovali bi, da bo ponudba kvalitetnega olja pri oljarni nekoliko dražja, a v resnici tudi tu dobimo ugodne cene, ki se jih splača izkoristiti za dober nakup. Seveda bo treba za kakovostno domače olje odšteti nekaj več, sploh za konopljino olje, ki ga težje dobimo, a za svoj denar v tem primeru dobimo bistveno boljše olje, ki ni le zanimivost, temveč tudi bolj zdravo živilo za pripravo domačih specialitet.

Zdravje

Si želite lepih zob? Za vas imamo rešitev

Pri zobozdravnikih najdemo širok nabor zanimivih storitev, ki niso vezane le na zdravljenja in preglede. Na svoj račun bodo vsekakor prišli tudi tisti, ki bi radi uredili lep izgled svojih zob. Tem so na voljo storitve estetskega zobozdravstva. Na tem področju dobimo izjemno zanimivo ponudbo različnih storitev, ki imajo vedno enak cilj – polepšati izgled […]

Preberi več
Zdravje

Kako ameriški slamnik pomaga do boljšega počutja?

Za svoje zdravje in počutje skrbimo na različne načine, večinoma kar v vsakdanjem življenju, ne da bi se tega povsem zavedali. Uravnotežena prehrana je dobra preventiva za mnoge probleme s telesom, če k temu dodamo redno gibanje in zadosti spanja pa že imamo dober recept za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. A vseeno se bomo […]

Preberi več
Zdravje

Kaj so glivične okužbe?

Glivične okužbe kože sodijo med eno najpogostejših kožnih bolezni, ki se, če jih ne zdravimo pravočasno in pravilno, hitro razmnožijo. Te kožne okužbe povzročajo glivice. To so zelo majhni organizmi, ki so prisotni v naravi in so pomembni za razgradnjo organskih snovi. Nekateri izmed teh organizmov oz. gliv so patogeni, kar pomeni, da lahko na […]

Preberi več