Oprema za motoriste ne dopušča kompromisov

Motoristi so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, četudi vozijo po predpisih in ne pretiravajo s preizkušanjem svojih sposobnosti. Včasih obravnavamo motoriste kot manijake, ki na svojih jeklenih konjičih rutinsko presegajo hitrostne omejitve in kršijo druga pravila, a to še zdaleč ni potrebno, da bi bili motoristi posebej ogroženi na cesti. Že pri čisto običajni vožnji prežijo na nas nekatere grožnje, ki jih naslavlja prav oprema za motoriste.

Na motorju imamo bistveno slabši stik s podlago, saj imamo le dve kolesi, gume pa imajo manjšo površino. Če eni gumi zmanjka oprijema, se bo motorist težko obdržal na cesti, medtem ko v avtomobilu to sploh ne bi bil problem. 

Prav tako bo motorist takoj zakončal na tleh, lahko tudi v obcestnem jarku, v ogradi ali v steni, medtem ko imamo v avtomobilu zaščito pločevine in posebnih varnostnih sistemov, preden sile trka dosežejo voznika. Vse to je le še dodaten razlog, da investiramo v kvalitetno opremo – prav oprema za motoriste je prva in pogosto kar edina zaščita, ki jo imamo v primer trka ali padca.

Za vožnjo z motorjem je oprema za motoriste prav tako pomembna kot motor sam

Nujna oprema za motoriste

Ni težko našteti nekaj nujne opreme, ki jo mora imeti vsak motorist. Ni pa vsa oprema zakonsko zahtevana in včasih si motoristi dopustijo nekaj svobode pri izbiri, kar vodi v dodatne težave.

Prva obveznost je vsekakor uporaba čelade za motor. To je nujna oprema, v katero je pametno investirati. Dobra čelada stane vsaj kakšnih 300 evrov, potrebujemo pa posebno motoristično čelado z ustreznim certifikatom. Žal so v prodaji tudi slabše čelade, ki jih prepoznamo po sumljivo nizkih cenah in po pomanjkanju zahtevanih oznak certifikatov in testov.

Nadalje je potrebna oprema za motoriste, ki nas varuje v primeru padca. Pozorni smo na tiste dele telesa, ki so najbolj na udaru. Predvsem potrebujemo ustrezne rokavice, ki imajo zaščito tako za udarce kot za drgnjenje. Dobre rokavice so ključnega pomena že pri manj nevarnih padcih ob nizkih hitrostih, saj se bomo instinktivno ujeli z rokami. Tudi motoristični škornji imajo ravno v takšnih situacijah zelo pomembno vlogo, saj zavarujejo noge pred udarcem težkega motorja.

Gotovo moramo omeniti še motoristične jakne, ki so glavna zaščita telesa v primeru padca, predvsem potrebujemo dobre ščitnike na ramenih in komolcih, saj tam pride do največjih udarcev in predvsem do drgnjenja, če drsimo po asfaltu. Dobra jakna z odporo na abrazijo je naravnost kritična. Pri visokih hitrostih se izkaže še vloga motorističnih hlač, ki so verjetno oprema, pri kateri so edino možni nekakšni kompromisi, a vseeno potrebujemo kakovostne hlače.

Oprema za motoriste, ki se pogosto zanemarja

Med naštetimi elementi nujne motoristične opreme gotovo najpogosteje uporabljamo čelade za motor, tudi jakne se načeloma kar uporabljajo. Zaskrbljujoče pa je, da se včasih zanemarjajo preostali kosi nujne opreme.

Rokavice so za motorista naravnost kritične. Pri vsakem padcu so roke na udaru posebnih obremenitev, saj se želimo z dlanmi ujeti in preprečiti hud padec. Že pri nižjih hitrostih to pomeni velike poškodbe za roke, če se ne uporablja ustrezna oprema za motoriste, to so dobre rokavice. Ker imamo v dlaneh in prstih celo mrežo živcev, imajo že manjše poškodbe velike posledice.

Druga oprema, ki se včasih zanemarja, so pravi motoristični škornji. Uporabljamo kar običajno obutev, morda kakšne bolj robustne visoke čevlje, češ da že ponujajo dobro zaščito. A večino poškodb motoristov predstavljajo prav poškodbe spodnjih okončin. 

Večina trkov in padcev se namreč zgodi ob nizkih hitrostih, lahko tudi pri parkiranju ali speljevanju. Največja nevarnost v tej situaciji je, da nam motor z 200 kilogrami pade na nogo. Noga lahko ostane ukleščena pod motorjem, gotovo pa obstaja nevarnost za zlom in neugodne udarce, ureznine, opekline … Spet je rešitev dobra oprema za motoriste, to so pravi motoristični škornji.

Na motorju nam koristi raznovrstna oprema za motoriste, to so lahko tudi razni dodatki za motor

Najbolj udobna oprema za motoriste

Motoristi opremo zanemarjajo predvsem zato, ker je relativno draga, okorna in neudobna. Veliko bolj prijetno se je v vročem poletju voziti z odprto čelado, športnimi čevlji in kratko majico. Ravno zato proizvajalci motoristične opreme veliko dajo tudi na udobje, da bi pripravili motoriste do uporabe kvalitetne in varne opreme.

Predvsem s tega vidika izstopajo motoristične jakne in čelade. Poleti se neradi oblačimo v debela zaščitna oblačila, dobra zaščitna jakna je lahko precej težka in neudobna. Enako velja za čelado, ki utesnjuje našo glavo. A ravno zato se splača izbrati posebej kvalitetne modele, ki imajo tudi funkcije za udobje, ne da bi sklepali kompromise pri varnosti.

Ravno s tem se dobra oprema za motoriste loči od slabe. Imamo vrhunske tekstilne jakne, ki nudijo zelo dobro zaščito, a so hkrati tudi zračne in udobne v poletnih dneh. Čelade imajo napredne ventilacijske sisteme in prilagodljivo peno v notranjosti. 

Zelo udobna so tudi usnjena oblačila, ki načeloma veljajo za zelo vroča. S posebej obdelanim usnjem je možno izdelati zračno in udobno usnjeno opremo, ki ponuja odlično zaščito na cesti. Nimamo torej izgovorov, da ne bi imeli kvalitetne motoristične opreme.

zobna-protetika-ne-vkljucuje-le-vsadkov-in-protez.jpg
Splošno

Zobna protetika ne vključuje le vsadkov in protez

Običajno se zobna protetika povezuje s protezami in drugimi rešitvami, ki nam pomagajo v primeru, da izgubimo kak zob. To je vsekakor zelo pomembna ponudba, s katero nam zobozdravniki lahko močno pomagajo ravno v tistih najbolj kritičnih primerih.  A na tem področju najdemo še mnoge druge rešitve, ki so bržkone še bolj uporabne oziroma vsaj […]

Preberi več
slika na platno
Splošno

Zakaj izbrati fotografije na platnu?

Fotografije se običajno tiskajo na fotografski papir, dandanes pa se še bolj pogosto zgodi, da ostanejo v digitalni obliki na spominski kartici ali disku. Tako bomo na ujete trenutke hitro pozabili, saj slik ne bomo tako pogosto občudovali. Vsekakor je pametno imeti vsaj kak album, lahko pa najdemo tudi druge opcije za tisk in predstavitev […]

Preberi več
pasja-hrana
Splošno

Pasja hrana ključno odloča o zdravju in počutju psa

Psi so naši zvesti spremljevalci, v zameno pa pričakujejo dobro oskrbo. Za svoje ljubljence moramo dobro poskrbeti, kar vključuje kar nekaj pomembnega dela, verjetno pa ni pomembnejše naloge od priprave kvalitetne hrane. Prav z dobro prehrano imamo namreč največji vpliv na zdravje in počutje svojega psa, na ta način lahko rešimo kakšne težave ali zgolj […]

Preberi več