Pasja hrana ključno odloča o zdravju in počutju psa

Psi so naši zvesti spremljevalci, v zameno pa pričakujejo dobro oskrbo. Za svoje ljubljence moramo dobro poskrbeti, kar vključuje kar nekaj pomembnega dela, verjetno pa ni pomembnejše naloge od priprave kvalitetne hrane. Prav z dobro prehrano imamo namreč največji vpliv na zdravje in počutje svojega psa, na ta način lahko rešimo kakšne težave ali zgolj vzdržujemo optimalno počutje našega kosmatinca. Dobra pasja hrana nam torej močno pomaga pri skrbi za žival, čeprav na to morda ne bomo pomislili, dokler ne pride do kakšnih težav.

V praksi imajo psi zelo različne jedilnike in mnogi lastniki se niti ne obremenjujejo preveč s tem, kaj njihov kuža je. Ponekod jedo kužki kar domačo hrano, ki ostane od kosila, ponekod živijo pretežno na briketih ali pa na konzervah. 

Dokler dobivajo dovolj ključnih hranil, kakšnih zelo izrazitih težav ne bo, jasno pa je, da ima kvalitetna pasja hrana številne prednosti za dobrobit psa in za njegovo počutje.

Kakšna pasja hrana je najboljša?

Ni tako pomembno, ali kuža je ostanke, brikete ali hrano iz konzerve. Pravzaprav to ne naredi velike razlike, veliko bolj pomembno je to, kaj hrana vsebuje. 

Na različne načine lahko sestavimo zdrav in uravnotežen jedilnik, kar velja tako za ljudi kot za živali – dokler organizmu zagotovimo vsa nujna hranila, ki jih telo lahko pridobi iz hrane, bomo zadostili vsem zahtevam na tem področju.

Na voljo je raznovrstna pasja hrana, zato je včasih kar težko izbrati pravo

Seveda moramo razumeti, da je pasja hrana sestavljena drugače od hrane za ljudi, saj imajo psi drugačne potrebe po hranilih. Zato je treba prehrano za psa dobro načrtovati, sploh če se kuža prehranjuje pretežno z doma pripravljeno hrano. 

Če mu dajemo preprosto svoje ostanke, je zelo malo verjetno, da je to za psa uravnotežen obrok, ki mu prinaša prava hranila. Da bi lahko psa hranili na ta način, moramo obroke skrbno načrtovati, kar zahteva dobro poznavanje njegovih potreb, izbiro pravih živil in dober nadzor nad jedilnikom. S tem bi imeli veliko dela, zato psi po navadi niso odvisni le od doma pripravljene hrane, temveč to nadomestimo ali vsaj dopolnimo s kupljeno hrano.

Kupljena hrana za pse je praviloma veliko bolje prilagojena potrebam kužkov, saj vsebuje prava hranila v ustreznih razmerjih. Seveda je to odvisno od kvalitete hrane, a načeloma lahko pričakujemo, da bomo s kupljeno hrano lahko brez potrebe po temeljitem načrtovanju psu uspeli zagotoviti dobro prehrano. 

To ni edina možna rešitev, kupljena pasja hrana ni nujno najboljša, nam pa ponuja številne prednosti, ki jih bomo s pridom izkoristili. Pričakujemo lahko, da so živila primerna za pse in prinašajo ključna hranila za živali, predvsem pa se ne bo treba obremenjevati z načrtovanjem jedilnika in pripravo jedi.

Mokra in suha pasja hrana

Podobno velja za mokro in suho pasjo hrano, tudi tu ni le ene same rešitve. Oboje je lahko dobra izbira, dokler gre za kvalitetno hrano. Najboljše izdelke praviloma dobimo pri priznanih znamkah, tako nam recimo Bosch hrana za pse ponuja izvrstne izdelke tako med suho kot med mokro hrano.

Spet se namreč osredotočamo predvsem na to, kakšna hranila najdemo v hrani. Suha hrana ima lahko zelo dobro nadzorovano vsebnost koristnih hranil, pogosto tudi dodatke za zdrave kosti, močne zobe in sijočo dlako. 

Briketi so praktični za shranjevanje, lahko jih imamo doma v večjih količinah. Suha pasja hrana je koristna za zobovje in zanimiva za pse, res pa je, da so kužki lahko precej izbirčni.

Mokra hrana je pogosto bolj dišeča in okusna, paziti pa moramo na to, da ima kvalitetna hranila. Tu nam Bosch hrana za pse ponuja zelo dobro uravnotežene obroke iz pravega mesa, kvalitetnih ogljikovih hidratov in drugih nujnih sestavin, ki psom zelo koristijo. Mokra hrana je mnogim kužkom bolj pri srcu, bo pa verjetno dražja, težje jo shranjujemo, ne moremo je preprosto kupiti v večjih količinah.

Kužki so lahko precej izbirčni, zato jim mora biti pasja hrana dobro prilagojena

Pasja hrana še ni vse, kar potrebuje naš pes

Vsekakor ima prav hrana za pse ključno vlogo pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja, a pes bo potreboval še nekaj dodatne opreme. 

Urediti mu moramo udobno in prijetno bivališče, uporabljamo tudi boks za psa, če kužka pogosto prevažamo, nato pa najdemo v ponudbi trgovin še pestro ponudbo igrač in druge opreme, s katero našemu ljubljencu popestrimo prosti čas.

Pri izbiri te opreme veljajo podobni premisleki, kot jih zahteva pasja hrana. Premisliti moramo o tem, kaj bo našemu kužku najbolj koristilo, kaj žival dejansko potrebuje in kateri izdelki so najbolj primerni. 

Poleg tega pa se mora pes na novosti privaditi, predvsem na boks za psa se kužki lahko dlje časa privajajo, sploh če niso že od malega vajeni vožnje v avtu. 

Pričakujemo lahko, da bodo trgovine za male živali ponudile pestro zbirko različnih izdelkov za pse. Ravno to so namreč najbolj priljubljeni ljubljenčki, za katere skrbimo. Gotovo je v vsaki takšni trgovini v ponudbi raznovrstna pasja hrana, pa tudi široka zbirka preostale opreme, ki jo bomo potrebovali za dobro skrb za našega domačega ljubljenca.

slika na platno
Splošno

Zakaj izbrati fotografije na platnu?

Fotografije se običajno tiskajo na fotografski papir, dandanes pa se še bolj pogosto zgodi, da ostanejo v digitalni obliki na spominski kartici ali disku. Tako bomo na ujete trenutke hitro pozabili, saj slik ne bomo tako pogosto občudovali. Vsekakor je pametno imeti vsaj kak album, lahko pa najdemo tudi druge opcije za tisk in predstavitev […]

Preberi več
stresni nosilci
Splošno

Strešni nosilci nudijo avtu dodatno funkcionalnost

Avtomobile med seboj primerjamo po raznih lastnostih, gotovo tudi po prtljažnem prostoru. Ni pa nujno, da bo kapaciteta prtljažnika prioriteta – pravzaprav je to lastnost, pri kateri smo pogosto pripravljeni sprejeti kompromis. Če žrtvujemo nekaj prtljažnega prostora, bomo imeli bolj kompakten in okreten avto, lahko bo tudi lepše izgledal.  Morda bo celi nekoliko cenejši, odvisno […]

Preberi več
polepitev vozil
Splošno

Brez skrbi pri uporabi nalepk za avto

Polepitev vozil je priljubljena možnost za dekoracijo avtomobila, ima pa še mnoge druge funkcije, ki jih lahko dobro izkoristimo. Problem je le v tem, da so vozila načeloma precej draga in dragocena, obenem pa tudi občutljiva, tako da jih ne želimo dodatno obremenjevati.  Bojimo se, da bi utegnili z nalepkami ogroziti dobrobit vozila, predvsem mislimo […]

Preberi več