Rjuhe in posteljnina za kakovosten spanec

Če želimo spati mirno in udobno, moramo imeti za to primerne pogoje. Veliko seveda odločajo tisti faktorji, ki izvirajo iz okolja, v katerem spimo. Nekatere lahko nadzorujemo, nad drugimi pa nadzora preprosto nimamo. Veliko svobode pa imamo gotovo pri opremljanju svoje postelje, tam lahko izbiramo različna ležišča, rjuhe, posteljnino, vzglavnik in druge elemente, ki so nujni za kakovostno spanje. Tako ustvarimo najboljše možne pogoje za dober spanec, s tem pa lahko odgovorimo na tiste dejavnike, ki jih ne moremo nadzorovati.

V domači spalnici se posebej potrudimo, da imamo vedno na voljo udobno posteljo. Morda ne bomo vedno spali v svoji postelji, a vsekakor prav doma preživimo večino časa in spanec v tem okolju največ pomeni. Poleg tega imamo pri opremljanju svoje postelje tudi največ svobode in lahko dosežemo najboljše učinke. Na voljo imamo izjemno široko ponudbo izdelkov, od ležišč do posteljnine in dodatkov. Ključno vlogo igrajo tudi rjuhe in odeje, ki skrbijo za udobje in prijetno izkušnjo. Vsi ti izdelki so na voljo v različnih izvedbah in materialih, tako da lahko vsak najde prave rešitve zase.

Čeprav veljajo za kakovost spanca nekatera splošna priporočila, v resnici ni kakšnih univerzalnih rešitev, na katere bi se lahko vedno zanesli, še posebej ne pri izbiri posteljnine in rjuh. Ravnati se moramo po lastnem okusu in izkušnjah, le tako lahko najdemo kakovostno opremo, ki nam bo kar najbolj odgovarjala.

Rjuhe in posteljnina iz različnih materialov

Pomembno vlogo imajo pri zagotavljanju udobja in kakovosti spanca že materiali, iz katerih je oprema izdelana. Posebej pozorni smo na tiste kose, s katerimi smo v neposrednem stiku, to so rjuhe in posteljnina.

V poštev pridejo naravni materiali, ki so na voljo v različnih izvedbah. Radi se odločamo predvsem za bombaž, ki že ponuja širok nabor možnosti. Priljubljena je recimo posteljnina iz satena, ki lahko prinese prav poseben občutek pri uporabi. Poleg tega so na voljo drugi naravni materiali, en primer je svila, ki velja za prestižno izbiro med posteljnino. Svila se zelo dobro obnese in dejansko predstavlja odlično rešitev, ni pa nujno, da ne bo za večino uporabnikov prav tako dobra posteljnina iz satena ali drugih tkanin. Poleg bombaža in svile so na voljo še drugi naravni materiali, tudi kakšne bolj domiselne opcije, recimo bambusova vlakna.

Za rjuhe in posteljnino so praviloma najboljši naravni materiali

Čeprav se pogosto za pohištvo uporabljajo umetni materiali, kot so poliestrska vlakna, za rjuhe in posteljnino te možnosti niso ustrezne. Potrebujemo namreč mehke in tople materiale, ki dobro dihajo in ponujajo prijeten občutek v vseh razmerah. Pri umetnih materialih takšnega učinka ne moremo pričakovati, razen če smo se pripravljeni res posvetiti premišljeni izbiri.

Materiali imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju udobja. Biti morajo prijetni na otip in prijazni do občutljive kože. Poleg tega pa imajo pomembno funkcijo pri regulaciji toplote in pri zračenju, predvsem v vročih poletnih mesecih in seveda pozimi, ko se zavijemo v posteljo v iskanju dobrodošle topline. Če imamo vse potrebne elemente, lahko v vsakem obdobju računamo na prijetno izkušnjo.

Katere kose vključujejo rjuhe in posteljnina?

Posteljno lahko opremimo na različne načine in čisto možno je, da lahko na različne načine dosežemo tudi dobre učinke. Najprej pa moramo poseči po nekaterih osnovnih kosih, ki jih dobimo v vsakem kompletu posteljnine.

Predvsem je pomembna prevleka za jogi, saj ravno na tem kosu posteljnine dejansko ležimo. Prevleka za jogi nam ponuja udobno podlago za spanje, hkrati ščiti ležišče pred drgnjenjem in drugimi obremenitvami, vpija vlago in pomaga pri regulaciji toplote. V kompletu posteljnine je gotovo tudi prevleka za odejo, ki je prav tako dobrodošla, čeprav morda nima tako neposrednega učinka pri zagotavljanju kakovostnega spanca. Odeja nudi dodatno toploto, pametno pa je, da jo dobro zaščitimo. Prevleka za odejo omogoča enostavnejšo uporabo in dobro zaščito, tako da same odeje ne bo treba pogosto prati, enostavno zamenjamo kar prevleko.

Rjuhe in druga oprema na postelji

Poleg posteljnine neposredno uporabljamo rjuhe, pa tudi druge izdelke, ki jih potrebujemo za mirno spanje. Gotovo pridejo najbolj do izraza vzglavniki, ki opravljajo povsem nepogrešljivo funkcijo. A pozor, medtem ko so nekateri elementi ključni za kakovostno spanje, so lahko drugi tudi v napoto in kratijo spanec.

Rjuhe in drugo opremo lahko uporabimo tudi za popestritev podobe spalnice

Vzglavniki so nepogrešljivi, vsekakor se splača izbrati kakovosten vzglavnik, na katerem bomo lahko mirno spali. Ta izdelek podpira glavo pri spanju in tako razbremenjuje mišice v vratu in ramenih. Če se zbujamo z bolečinami v tem področju, pa tudi v križu in hrbtu nasploh, je lahko krivec za to prav neustrezen vzglavnik. Poskrbeti moramo za dobro podporo, a težko podamo kakšne točne nasvete – veliko je namreč odvisno od posameznika, nekateri uporabljajo zelo trde vzglavnike, drugi se z odličnim učinkom prepustijo objemu mehkih puhastih vzglavnikov.

Podobno velja za druge dodatke na postelji. Včasih jih lahko uporabimo z odličnim rezultatom, a izbirati moramo premišljeno. Zelo očitno je to recimo pri posteljnih pregrinjalih, ki niso prav nujna oprema, a lahko pomagajo pri zagotavljanju mirnega spanca.

Družina

Kvalitetne in cenovno ugodne kavbojke za vsakogar

Kavbojke so verjetno tisti kos oblačil, ki ga lahko najdemo v prav vsaki garderobi, tako moški, kot ženski. Na trgu so se skozi leta razvili različni modeli kavbojk, ki sledijo modnim trendom in pa tudi skrbijo za to, da se različni posamezniki v njih počutijo kar najbolje. Tako se je v sklopu kavbojk pojavilo kar […]

Preberi več
Družina

Talno ogrevanje in vodovodne inštalacije

Ureditev hišnih sistemov je pomembna naloga, s katero močno odločamo o svojem udobju. Za prijetno bivanje v domu potrebujemo kar nekaj opreme in ustrezne hišne napeljave, ki jih koristimo pri uporabi raznih naprav. Seveda pa so inštalacije ključnega pomena tudi pri zagotavljanju varnosti, tako da si kakšnih velikih kompromisov ne smemo dopustiti. Uredimo inštalacije tako, […]

Preberi več
Družina Zdravje

Naredite solato zares okusno!

Kaj spada v solato? Tu ima vsak ljubitelj solat svoj odgovor. Nekateri preprosto pripravijo skledo zelene solate in s tem že povsem zadostijo svojemu okusu. Drugi pripravljajo razgibane solate z raznimi vrtninami. Včasih lahko dodamo piščanca, ribe ali kakšne druge dodatke, s katerimi pripravimo pravi obrok. Prav tako si lahko pri ustvarjanju solate privoščimo nekaj […]

Preberi več