Se zanimate za gorsko kolo? Izbira je pogosto precej zahtevna

Ponudba kolesarskih trgovin pokriva izredno širok spekter raznovrstne opreme, tudi sama kolesa so na voljo v pestri ponudbi, v kateri moramo najti pravo rešitev zase. To ni enostavna naloga, tudi če imamo v mislih kolo, ki si ga želimo. 

Nekateri kupci se sicer dobro spoznajo na ponudbo in točno poznajo tudi svoje želje, večinoma pa imamo le osnovno idejo, zanimamo se recimo za gorsko kolo. Ko ugotovimo, da v tej kategoriji najdemo kar nekaj različnih vrst koles, ki imajo podobno funkcijo, a med seboj tudi znatne razlike, se lahko zatakne pri izbiri ali pa se prenaglimo z nakupom neustreznega kolesa.

Zato se splača že vnaprej premisliti, kaj vse nam nudi ponudba kolesarskih trgovin. Dobro moramo poznati tudi svoje želje in zahteve, da bomo lahko prišli do kar najboljšega izdelka za svoje potrebe. Le tako lahko pričakujemo pravo izkušnjo pri vožnji na terenu. Dobro gorsko kolo vsekakor lahko navduši, a najprej bo treba vložiti nekaj razmisleka v samo izbiro in nakup.

Načeloma lahko pričakujemo, da bo gorsko kolo zelo vsestransko

Gorsko kolo dobimo v različnih variantah

Morda bi si mislili, da so gorska kolesa pač tista, ki so namenjena vožnji po neurejenih terenih, a v resnici tu obstajajo še bistveno bolj podrobne delitve. Ne gre le za detajle, kar dosti pomembnih lastnosti moramo upoštevati, če se ne želimo ušteti s svojo izbiro.

Med gorska kolesa se recimo uvrščajo tudi kakšni precej specializirani izdelki, kot so downhill kolesa. S takšnimi izdelki običajni rekreativni uporabniki gotovo ne bodo dobili tistega, kar iščejo, saj to niso kolesa za splošno rabo. Druga nevarnost je, da bi z napačno izbiro po nepotrebnem zapravljali denar, saj je kvalitetno gorsko kolo lahko precej drago, tako da si gotovo ne želimo privoščiti kakšnih velikih napak.

Nekatere razlike med posameznimi vrstami gorskih koles lahko hitro prepoznamo, druge pa so manj opazne. Gotovo bomo prepoznali glavne značilnosti downhill kolesa, takšno kolo ima široke gume z agresivnim profilom, odlično vzmetenje in ojačan okvir. Že na prvi pogled izgleda nekoliko bolj krepko ob običajnih koles in takoj dobimo pravo predstavo, da je namenjeno posebnim aktivnostim. Če ne nameravamo drveti po posebej urejenih downhill progah, bomo raje izbrali drugačno gorsko kolo.

Seveda se ne bomo za vsako ceno izogibali tistim variantam, ki se nekoliko oddaljujejo od značilnih gorskih koles za vsestransko rabo. Nekatere prilagoditve so morda zelo dobrodošle. To so recimo gravel kolesa, ki so kot nalašč za uporabo na razgibanem terenu, odlično pa se obnesejo tudi na cesti. Priljubljena so za kolesarske izlete po makadamu in kolovozih, ne da bi morali sprejemati kompromise na urejenih površinah. Tako nam gorska kolesa ponujajo zanimive možnosti za različne interese, v trgovini pa bomo gotovo našli tudi zanimivo dodatno ponudbo.

Za gorsko kolo potrebujemo še dodatno opremo

Kolo je nujna oprema za vsakega kolesarja, medtem ko kakšne posebne dodatne opreme včasih niti ne potrebujemo. To je odvisno od načina uporabe in od pričakovanj vsakega posameznega kolesarja. Nekateri kolesarski navdušenci bodo potrebovali kar nekaj dodatne opreme, ki je lahko kar nujna – to so recimo downhill čelade, ki so nepogrešljive pri vrtoglavih spustih po razgibanem terenu. Nasploh so čelade zelo priporočljive, ne le za zaščito v primeru padcev, temveč tudi ob kakšnih trkih, v naravi nas pogosto ogroža vejevje in grmičevje ali pa se srečamo s kakšnimi nizkimi prehodi. Ne bomo vedno potrebovali downhill čelade, je pa primerna čelada gotovo vedno priporočljiva.

Posebej pazljivo bomo gorsko kolo izbrali, če imamo v načrtu kakšne posebne aktivnosti

Nato se seznanimo še z drugo koristno opremo. Kar dosti izbire imamo že med kolesarskimi oblačili in obuvali, gotovo bo za gorsko kolo zanimiva tudi ponudba dodatkov. S pridom lahko izkoristimo števec oziroma kolesarski računalnik, nosilce za bidon, torbico za orodje, rezervne zračnice, zračne tlačilke in razno drugo opremo, ki je zelo koristna.

Trgovina z opremo za gorsko kolo

Vse potrebno bomo našli na enem mestu, če nakupujemo v uveljavljeni kolesarski trgovini. Tu imamo na voljo gorska in downhill kolesa ter razna druga kolesa, pogosto tudi cestne modele. V zadnjem času je veliko povpraševanja po električnih kolesih, tako da postaja ponudba trgovin vedno bolj pestra. Največ dela bomo imeli bržkone prav z izbiro pravega kolesa, saj ima ta odločitev največji vpliv na končno izkušnjo vsakega kolesarja. Ne glede na to, za kakšno kolo se odločimo, pa bomo verjetno že na istem mestu pobrskali še po dodatni opremi.

V nekaterih primerih bomo nujno potrebovali kar nekaj dodatkov, predvsem to velja za downhill kolesa in druga kolesa za posebne namene, po katerih posegajo nekoliko bolj zahtevni kolesarji. A tudi sicer bomo želeli gorsko kolo opremiti z uporabnimi dodatki, ki nam prinašajo boljšo izkušnjo na terenu. Tu je dobro založena kolesarska trgovina vredna zlata, saj se ne bomo obremenjevali z izbiranjem in nakupovanjem na vseh možnih koncih, računamo lahko na odlično ponudbo in vse potrebne dodatke, ki jih bomo potrebovali. Tako bomo odlično pripravljeni na nove kolesarske dogodivščine s posebej posrečenim kompletom kvalitetne opreme.

oprema-za-motoriste-ne-dopusca-kompromisov.jpg
Splošno

Oprema za motoriste ne dopušča kompromisov

Motoristi so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, četudi vozijo po predpisih in ne pretiravajo s preizkušanjem svojih sposobnosti. Včasih obravnavamo motoriste kot manijake, ki na svojih jeklenih konjičih rutinsko presegajo hitrostne omejitve in kršijo druga pravila, a to še zdaleč ni potrebno, da bi bili motoristi posebej ogroženi na cesti. Že pri čisto običajni […]

Preberi več
zobna-protetika-ne-vkljucuje-le-vsadkov-in-protez.jpg
Splošno

Zobna protetika ne vključuje le vsadkov in protez

Običajno se zobna protetika povezuje s protezami in drugimi rešitvami, ki nam pomagajo v primeru, da izgubimo kak zob. To je vsekakor zelo pomembna ponudba, s katero nam zobozdravniki lahko močno pomagajo ravno v tistih najbolj kritičnih primerih.  A na tem področju najdemo še mnoge druge rešitve, ki so bržkone še bolj uporabne oziroma vsaj […]

Preberi več
slika na platno
Splošno

Zakaj izbrati fotografije na platnu?

Fotografije se običajno tiskajo na fotografski papir, dandanes pa se še bolj pogosto zgodi, da ostanejo v digitalni obliki na spominski kartici ali disku. Tako bomo na ujete trenutke hitro pozabili, saj slik ne bomo tako pogosto občudovali. Vsekakor je pametno imeti vsaj kak album, lahko pa najdemo tudi druge opcije za tisk in predstavitev […]

Preberi več