Se zanimate za gorsko kolo? Izbira je pogosto precej zahtevna

Ponudba kolesarskih trgovin pokriva izredno širok spekter raznovrstne opreme, tudi sama kolesa so na voljo v pestri ponudbi, v kateri moramo najti pravo rešitev zase. To ni enostavna naloga, tudi če imamo v mislih kolo, ki si ga želimo. 

Nekateri kupci se sicer dobro spoznajo na ponudbo in točno poznajo tudi svoje želje, večinoma pa imamo le osnovno idejo, zanimamo se recimo za gorsko kolo. Ko ugotovimo, da v tej kategoriji najdemo kar nekaj različnih vrst koles, ki imajo podobno funkcijo, a med seboj tudi znatne razlike, se lahko zatakne pri izbiri ali pa se prenaglimo z nakupom neustreznega kolesa.

Zato se splača že vnaprej premisliti, kaj vse nam nudi ponudba kolesarskih trgovin. Dobro moramo poznati tudi svoje želje in zahteve, da bomo lahko prišli do kar najboljšega izdelka za svoje potrebe. Le tako lahko pričakujemo pravo izkušnjo pri vožnji na terenu. Dobro gorsko kolo vsekakor lahko navduši, a najprej bo treba vložiti nekaj razmisleka v samo izbiro in nakup.

Načeloma lahko pričakujemo, da bo gorsko kolo zelo vsestransko

Gorsko kolo dobimo v različnih variantah

Morda bi si mislili, da so gorska kolesa pač tista, ki so namenjena vožnji po neurejenih terenih, a v resnici tu obstajajo še bistveno bolj podrobne delitve. Ne gre le za detajle, kar dosti pomembnih lastnosti moramo upoštevati, če se ne želimo ušteti s svojo izbiro.

Med gorska kolesa se recimo uvrščajo tudi kakšni precej specializirani izdelki, kot so downhill kolesa. S takšnimi izdelki običajni rekreativni uporabniki gotovo ne bodo dobili tistega, kar iščejo, saj to niso kolesa za splošno rabo. Druga nevarnost je, da bi z napačno izbiro po nepotrebnem zapravljali denar, saj je kvalitetno gorsko kolo lahko precej drago, tako da si gotovo ne želimo privoščiti kakšnih velikih napak.

Nekatere razlike med posameznimi vrstami gorskih koles lahko hitro prepoznamo, druge pa so manj opazne. Gotovo bomo prepoznali glavne značilnosti downhill kolesa, takšno kolo ima široke gume z agresivnim profilom, odlično vzmetenje in ojačan okvir. Že na prvi pogled izgleda nekoliko bolj krepko ob običajnih koles in takoj dobimo pravo predstavo, da je namenjeno posebnim aktivnostim. Če ne nameravamo drveti po posebej urejenih downhill progah, bomo raje izbrali drugačno gorsko kolo.

Seveda se ne bomo za vsako ceno izogibali tistim variantam, ki se nekoliko oddaljujejo od značilnih gorskih koles za vsestransko rabo. Nekatere prilagoditve so morda zelo dobrodošle. To so recimo gravel kolesa, ki so kot nalašč za uporabo na razgibanem terenu, odlično pa se obnesejo tudi na cesti. Priljubljena so za kolesarske izlete po makadamu in kolovozih, ne da bi morali sprejemati kompromise na urejenih površinah. Tako nam gorska kolesa ponujajo zanimive možnosti za različne interese, v trgovini pa bomo gotovo našli tudi zanimivo dodatno ponudbo.

Za gorsko kolo potrebujemo še dodatno opremo

Kolo je nujna oprema za vsakega kolesarja, medtem ko kakšne posebne dodatne opreme včasih niti ne potrebujemo. To je odvisno od načina uporabe in od pričakovanj vsakega posameznega kolesarja. Nekateri kolesarski navdušenci bodo potrebovali kar nekaj dodatne opreme, ki je lahko kar nujna – to so recimo downhill čelade, ki so nepogrešljive pri vrtoglavih spustih po razgibanem terenu. Nasploh so čelade zelo priporočljive, ne le za zaščito v primeru padcev, temveč tudi ob kakšnih trkih, v naravi nas pogosto ogroža vejevje in grmičevje ali pa se srečamo s kakšnimi nizkimi prehodi. Ne bomo vedno potrebovali downhill čelade, je pa primerna čelada gotovo vedno priporočljiva.

Posebej pazljivo bomo gorsko kolo izbrali, če imamo v načrtu kakšne posebne aktivnosti

Nato se seznanimo še z drugo koristno opremo. Kar dosti izbire imamo že med kolesarskimi oblačili in obuvali, gotovo bo za gorsko kolo zanimiva tudi ponudba dodatkov. S pridom lahko izkoristimo števec oziroma kolesarski računalnik, nosilce za bidon, torbico za orodje, rezervne zračnice, zračne tlačilke in razno drugo opremo, ki je zelo koristna.

Trgovina z opremo za gorsko kolo

Vse potrebno bomo našli na enem mestu, če nakupujemo v uveljavljeni kolesarski trgovini. Tu imamo na voljo gorska in downhill kolesa ter razna druga kolesa, pogosto tudi cestne modele. V zadnjem času je veliko povpraševanja po električnih kolesih, tako da postaja ponudba trgovin vedno bolj pestra. Največ dela bomo imeli bržkone prav z izbiro pravega kolesa, saj ima ta odločitev največji vpliv na končno izkušnjo vsakega kolesarja. Ne glede na to, za kakšno kolo se odločimo, pa bomo verjetno že na istem mestu pobrskali še po dodatni opremi.

V nekaterih primerih bomo nujno potrebovali kar nekaj dodatkov, predvsem to velja za downhill kolesa in druga kolesa za posebne namene, po katerih posegajo nekoliko bolj zahtevni kolesarji. A tudi sicer bomo želeli gorsko kolo opremiti z uporabnimi dodatki, ki nam prinašajo boljšo izkušnjo na terenu. Tu je dobro založena kolesarska trgovina vredna zlata, saj se ne bomo obremenjevali z izbiranjem in nakupovanjem na vseh možnih koncih, računamo lahko na odlično ponudbo in vse potrebne dodatke, ki jih bomo potrebovali. Tako bomo odlično pripravljeni na nove kolesarske dogodivščine s posebej posrečenim kompletom kvalitetne opreme.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več