Skrbni pregled poslovanja

Skrbni pregled poslovanja je nujno potreben za uspešno vodenje in delovanje podjetja. Podjetje mora biti vedno v plusu in si za uspešno poslovanje nikakor ne sme privoščiti poslovnih napak, ki bi lahko ogrozile samo delovanje podjetja in njegovo uspešnost ter pridobivanja kapitala. 

Kaj sploh je skrbni pregled poslovanja ?

Skrbni pregled je storitev, ki jo opravljajo razne  odvetniške, svetovalne, računovodske in druge pisarne oziroma podjetja, da naročnika podrobno seznanijo s poslovanjem in finančnimi tveganji drugega podjetja.

Skrbni pregled v večini primerov naročijo podjetja katera bodo opravila transakcijo z drugim podjetjem. Pregled jim omogoči oceno poslovnih, finančnih, davčnih in pravnih tveganj, povezanih z dotedanjim poslovanjem podjetja. Podjetje, ki načrtuje nakup, prodajo ali združitev, se tako pripravi na strateško odločitev in prepreči morebitna negativna presenečenja, ki jih po transakciji težje sanira. Skrbni pregled podjetje zavaruje pred nespametno naložbo.

Pri skrbnem pregledu se opravi poslovni pregled, predvsem tveganja, povezana s poslovanjem družbe v kontekstu obstoječega poslovnega modela, menedžment in poslovno okolje podjetja, finančni pregled pokaže prednosti in slabosti dotedanjega finančnega poslovanja, pravni pregled  pa se nanaša predvsem na pogodbe, sklenjene z drugimi podjetji.

Kdo opravi skrbni pregled poslovanja?

To delo podjetnik zagotovo ne more opraviti sam, saj nima dovolj potrebnega znanja s katerim bi lahko celoten pregled sploh opravil. V tem primeru podjetniki najamejo odvetnike, računovodske pisarne, svetovalne pisarne in podobne pisarne, ki se s tem ukvarjajo. 

Naloga naročnika pri skrbnem pregledu je, da jasno opredeli  svoje cilje pregleda določeni pravni osebi. V fazi dogovora se bo z izvajalcem dogovoril o vseh morebitnih postopkih, ki so potrebni za pridobivanje informacij, o obsegu pregledovanja in stroških. Bolj podroben skrbni pregled bo znatno dražji, zato se mnogi podjetniki pogosto odločajo na podlagi razmerja med kakovostjo in ceno. Vendar je skrbni pregled ena izmed storitev, kjer lahko podjetnika pretirana varčnost drago stane. Skrbni pregled mora biti opravljen zelo natančno. 

oprema-za-motoriste-ne-dopusca-kompromisov.jpg
Splošno

Oprema za motoriste ne dopušča kompromisov

Motoristi so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, četudi vozijo po predpisih in ne pretiravajo s preizkušanjem svojih sposobnosti. Včasih obravnavamo motoriste kot manijake, ki na svojih jeklenih konjičih rutinsko presegajo hitrostne omejitve in kršijo druga pravila, a to še zdaleč ni potrebno, da bi bili motoristi posebej ogroženi na cesti. Že pri čisto običajni […]

Preberi več
zobna-protetika-ne-vkljucuje-le-vsadkov-in-protez.jpg
Splošno

Zobna protetika ne vključuje le vsadkov in protez

Običajno se zobna protetika povezuje s protezami in drugimi rešitvami, ki nam pomagajo v primeru, da izgubimo kak zob. To je vsekakor zelo pomembna ponudba, s katero nam zobozdravniki lahko močno pomagajo ravno v tistih najbolj kritičnih primerih.  A na tem področju najdemo še mnoge druge rešitve, ki so bržkone še bolj uporabne oziroma vsaj […]

Preberi več
slika na platno
Splošno

Zakaj izbrati fotografije na platnu?

Fotografije se običajno tiskajo na fotografski papir, dandanes pa se še bolj pogosto zgodi, da ostanejo v digitalni obliki na spominski kartici ali disku. Tako bomo na ujete trenutke hitro pozabili, saj slik ne bomo tako pogosto občudovali. Vsekakor je pametno imeti vsaj kak album, lahko pa najdemo tudi druge opcije za tisk in predstavitev […]

Preberi več