Stara dobra igra pikado

pikado

Le kdo ne pozna stare dobre igre pikado? Pikado je igra, ki jo poznajo čisto vsi, saj se zelo pogosto igra v lokalih, ko se prijatelji družijo med seboj in si želijo popestriti večer. Pikado je običajno igra dveh ali več igralcev. Priporočljivo je, da je igralcev več, saj bo le tako igra bolj napeta in zanimiva.

Dobro je poznati vrednost polj na krogih, zato da boste čim bolj bližje zmagi

Različni krogi pri pikadu, predstavljajo različne vrednosti. Vrednost polja nam pove številka na obodu. Polja imajo vrednost od 1 do 20, dva majhna sredinska kroga pa imata vrednost 25 in 50 točk (veliki in mali bull) . Na ozkih poljih, katera imajo dvojno ali trojno vrednost, pa se vrednost številke iz oboda podvoji oz. potroji. Najbolj pogoste igre v pikadu so 301 MO, cricket in 501 DO. 

Igra 501 pomeni, da imate začetno vrednost 501 točk, katere morate z metanjem puščic ”zapreti” na 0. Oznaka DO (double out) pa pomeni, da morate priti na 0 tako, da boste morali zadnjo puščico vreči v zunanji ozki krog, kjer je vrednost polja dvojna.

Poleg klasičnega pikada obstajajo tudi druge vrste pikadov

Obstaja veliko različnih vrst pikada, dva najbolj pogosta sta klasični pikado in elektronski pikado. V klasični pikado, pa se mečejo puščice, ki so narejene iz jekla in imajo jeklene konice. To je tudi najstarejša oblika pikada, ki sega zelo daleč nazaj v zgodovino.

Elektronske običajne tarče, kot jih poznamo iz gostiln so najbolj pogoste. Tukaj so polja za dvojne in trojne vrednosti kakor tudi oba bulla enake velikosti kot pri plutovinastih tarčah. To je tudi najbolj razširjena vrsta pikada pri nas v Sloveniji. Tukaj aparat oziroma  elektronika sama računa rezultat in hkrati vedno pokaže, koliko si vrgel z vsako puščico posebej ter koliko še ostane do vrednosti 0. Same puščice pa imajo plastične konice.