Talno ogrevanje in vodovodne inštalacije

Ureditev hišnih sistemov je pomembna naloga, s katero močno odločamo o svojem udobju. Za prijetno bivanje v domu potrebujemo kar nekaj opreme in ustrezne hišne napeljave, ki jih koristimo pri uporabi raznih naprav. Seveda pa so inštalacije ključnega pomena tudi pri zagotavljanju varnosti, tako da si kakšnih velikih kompromisov ne smemo dopustiti. Uredimo inštalacije tako, da bomo lahko kar najbolje izkoristili vse, kar nam ponuja naše bivalno okolje. Včasih lahko na ta način tudi kaj prihranimo in si zagotovimo še boljšo izkušnjo. 

Izkoristite potencial, ki ga ima talno ogrevanje

En izmed splošnih nasvetov pri vgradnji vodovodnih inštalacij je gotovo že ta, da je pametno izkoristiti učinkovite ogrevalne sisteme, ki jih v tej fazi enostavno uredimo. Predvsem je to talno ogrevanje, ki zahteva le enostaven poseg, če se za takšna grelna telesa odločimo že ob načrtovanju vodovodnih inštalacij. Pri gradnji je polaganje talnega gretja zanemarljiv poseg in ne bo povzročil visokih stroškov.

Drugače je, če se za talno ogrevanje odločimo kasneje. Za to bo morda potrebna celovita adaptacija kopalnice, torej bo več dela in več stroškov, morda pa enostavna vgradnja sploh ne bo mogoča. Včasih je sicer možno namestiti takšno opremo tudi z minimalnimi posegi v pohodno površino, a vsekakor je smiselno o teh možnostih premisliti pravočasno, da se ne bomo kasneje ukvarjali s tem, ali je vgradnja sploh mogoča ali ne.

Talno ogrevanje se pogosto vgrajuje v sodobne novogradnje, pri katerih želimo imeti kar se da varčen in učinkovit sistem za ogrevanje stanovanja. Lahko pa se dobro izkaže tudi v raznih drugih objektih. Nenazadnje povsod pričakujemo prijetno okolje, ki ga je možno učinkovito ogrevati. Tako je gotovo splošno priporočilo, da je smotrno izkoristiti potencial, ki ga ponujajo takšni sistemi. V praksi se odlično obnesejo, če so inštalacije ustrezno urejene in lahko ogrevanje res dobro izkoristimo.

Kako deluje talno gretje?

Toplovodno talno gretje je dokaj enostavno zasnovano, kar je že ena izmed prednosti. To namreč pomeni, da ne bo velikih težav pri vgradnji, pa tudi pri uporabi in predvsem pri vzdrževanju na dolgi rok. Preprosta, a učinkovita oprema se v stanovanju vedno najbolje izkaže. Je pa pametno poznati zasnovo takšnih rešitev in vedeti, kako ogrevanje na ta način sploh deluje.

Koncept je povsem enostaven. Talno gretje vključuje grelne elemente, to so dolge cevi, ki jih namestimo pod pohodno površino prostorov, ki jih želimo ogrevati. Cevi v ustreznem vzorcu položimo preko cele površine, da bo ogrevanje res enakomerno in s tem tudi bolj učinkovito. Takšen vzorec lahko premišljeno oblikujemo in brez večjih težav namestimo na mrežo, ki omogoča veliko prilagodljivosti. Grelni elementi so izdelani iz prevodnega materiala in nameščeni na plast izolacije, ki preprečuje toplotne izgube s prehajanjem toplote v betonsko ploščo. Toplota se sprošča v prostor skozi pohodno površino, ki mora biti zato dobro pripravljena na takšno vlogo. Za talno gretje so primerni nekateri parketi, pogosto lahko uporabimo tudi ploščice, predvsem pa dobimo različne domiselne opcije tudi iz drugih materialov, tudi iz takšnih, ki dobro imitirajo les ali keramiko. 

Cevi talnega ogrevalnega sistema se uporabljajo tako, da se skoznje pretaka vroča voda, ki sprošča energijo v prostor. Ker so grelni elementi razporejeni preko cele površine, dobimo zelo dober učinek, tudi če voda ni zelo vroča. Možno je urediti nizkoenergijski sistem, ki bo zelo varčen, ne da bi morali s tem žrtvovati zmogljivost ogrevanja in prijeten občutek stanovalcev. 

Vse to so prednosti talnega gretja, ki izvirajo že iz premišljene zasnove grelnih elementov. Druge prednosti izhajajo iz vodovodnih napeljav in predvsem iz lastnosti naprav, ki jih uporabljamo za ogrevanje vode. Tako šele pridemo do celovitega ogrevalnega sistema, ki nas bo res navduševal iz leta v leto. Ključno vlogo imajo pri tem prav vodovodne inštalacije, ki morajo podpirati vgradnjo takšnega sistema.

Vodovodne inštalacije brez omejitev

Pogosto načrtujemo vodovodne inštalacije že pred vgradnjo ogrevalnega sistema, ali pa imamo v mislih kakšne sisteme, ki jih bomo kasneje morda menjali. To pomeni, da najprej vgradimo tisto opremo, ki je najbolj pomembna, a hkrati tudi najmanj prilagodljiva. S tem si lahko postavimo nekatere omejitve, ki kasneje odločajo o tem, kakšne možnosti bomo imeli pri ureditvi ogrevalnega sistema. Da bi bili res brez omejitev, je pametno vodovodne inštalacije dobro načrtovati in upoštevati tudi možnosti morebitnih naknadnih prilagoditev in nadgradenj.

Pomembna naloga vodovodne inštalacije je ta, da povezuje vse naprave, ki se v tem sistemu uporabljajo. Toplovodni sistem običajno povezuje vir energije z grelnimi telesi, vmes pa imamo lahko še druge elemente. Na to moramo že pravočasno misliti. Uredimo inštalacije, ki bodo omogočale prilagoditve in vgradnjo različne dodatne opreme. Za to poskrbijo mojstri, ki pripravijo dober načrt in izvedejo inštalacije, s katerimi ne bo omejitev. Na Sanitar.si dobimo takšno ponudbo za različne objekte in lahko vedno pridemo do prave rešitve. 

Vodovodne inštalacije za talno gretje

Če nameravamo vgraditi talno gretje, je pametno vodovodne inštalacije že v izhodišču prilagoditi temu namenu. Urediti moramo primeren dostop, ki je pri talnem ogrevanju zelo praktičen in pogosto povsem skrit. Seveda želimo imeti do teh napeljav tudi dostop za vzdrževanje in čiščenje, včasih bo treba morda sistem izprazniti. Mojstri bodo zato izdelali posebne dostopne točke, ki so namenjene prav za takšne naloge. Enako izdelamo inštalacije pri radiatorskem ogrevanju in drugih toplovodnih sistemih.

Nekaj več težav bo v primeru, da želimo talno gretje naknadno vgraditi v prostor, ki nima dobro pripravljenih inštalacij za ta namen. Čisto možno je, da ne bo enostavnega priključka in bo treba za talno gretje močno prilagoditi obstoječe inštalacije. Lahko se izkaže, da takšne prilagoditve niso smiselne, morda pa bo možno delo dokaj enostavno opraviti. V vsakem primeru se lahko obrnemo na strokovnjake, ki opravljajo takšne adaptacije in znajo tudi dobro svetovati. To možnost izkoristimo še preden se odločimo za večje posege, da se prepričamo, da je adaptacija sploh možna.

Prilagoditve za hišni vodovod

Običajno se hišni vodovod načrtuje in vgradi že v začetnih fazah gradnje objekta. Gre za sistem, ki je namenjen dolgoročni uporabi, hkrati pa ostaja skrit v konstrukciji samega objekta in do vodovoda ne dostopamo neposredno. Ravno zato so te napeljave pogosto izdelane tako, da so zelo zanesljive in vzdržljive, neoporečno delujejo več desetletij, ne da bi se jim morali posebej posvečati. A ravno zato, ker imamo ob vgradnji takšne zahteve, je hišni vodovod tudi precej rigiden in težko dostopen, kar pomeni, da ga kasneje ne moremo več enostavno prilagajati. 

Običajno imamo vsaj dostop do glavnih cevi, da lahko opravimo kak pregled ali vzdrževanje, če je to potrebno. A če načrtujemo kakšne večje prilagoditve, to ne bo možno oziroma bo z njimi veliko več dela. To še ne pomeni, da prilagoditve ne bodo možne, moramo pa biti zelo pozorni na opcije, ki jih imamo. Pogosto je bolje, kot da bi posegali v sam vodovod, preprosto prilagoditi naprave, ki jih na sistem priključimo. Tako morda najdemo zelo praktične rešitve, ki resda ne bodo povsem idealne, a lahko brezhibno delujejo. To velja tudi za vgradnjo talnega gretja in za podobne posege, pri katerih smo odvisni od obstoječe hišne napeljave. Včasih lahko najdemo dobre rešitve, še posebej s pomočjo strokovnega nasveta pri mojstrih, ki se ukvarjajo s takšnimi storitvami in lahko delo tudi opravijo. Z dobrim načrtom in pravo opremo lahko v sodelovanju s takšnimi strokovnjaki opravimo tudi kakšne večje prilagoditve, ne da bi se soočali s popolno prenovo objekta. 

Seveda pa je najboljši čas za opravljanje takšnih prilagoditev pri načrtovanju hišnega vodovoda. Takrat imamo popolno svobodo pri oblikovanju teh napeljav in lahko zagotovimo tudi ustrezne priključke za sisteme, ki jih bomo vgradili naknadno. Bolje si je pustiti nekaj več možnosti, čeprav seveda poskrbimo tudi za to, da je hišni vodovod zanesljivo vgrajen in bo brez težav deloval vsaj 50 let.

Kakšne vodovodne cevi izbrati za hišni vodovod?

Tu se srečamo še z enim pomembnim nasvetom pri izgradnji hišnega vodovoda. Pravzaprav so tu dobri nasveti izredno koristni za pripravo vseh mogočih napeljav. Vedno posegamo po kakovostnih materialih, ki bodo brez potrebe po vzdrževanju opravljali svoje delo skozi dolga leta pri redni uporabi. Za vodovodne cevi je to še posebej pomembno. Gre namreč za ključni sistem, ki nas oskrbuje s pitno vodo, zato tu ne smemo zanemarjati pomena kakovostnih materialov in dovršenih rešitev.

Materiali, ki se uporabljajo za vodovodne cevi

Pri podjetju Sanitar na https://sanitar.si/vodovodne-instalacije.html najdemo pregled nekaterih najpogosteje uporabljenih materialov za izdelavo vodovodnih cevi. Ker pa so cevi v hišnem vodovodu lahko prilagojene za različne namene, se uporabljajo tudi različni materiali. Težko je reči, katera je najboljša izbira, najbolje je te odločitve prepustiti strokovnjaku, ki lahko pripravi celovit sistem, sestavljen iz najboljših rešitev za dano situacijo.

Pogosto so vodovodne cevi pravzaprav večplastne, da zagotovimo kar najboljše lastnosti. Notranja plast mora omogočati varen stik z vodo, zunanja plast omogoča enostavno in zanesljivo montažo. Poskrbimo tudi za izolacijo, da voda v ceveh ne zmrzne. Lahko pa imamo cevi tudi iz enega materiala. Pogosto se recimo uporabljajo inox in bakrene cevi, je pa to spet odvisno od tega, za kaj točno jih potrebujemo. Nimamo namreč vedno opravka s pitno vodo, lahko recimo urejamo toplovodni sistem za ogrevanje ali pa kakšne druge cevi, po katerih se ne bo pretakala pitna voda.

Družina

Kvalitetne in cenovno ugodne kavbojke za vsakogar

Kavbojke so verjetno tisti kos oblačil, ki ga lahko najdemo v prav vsaki garderobi, tako moški, kot ženski. Na trgu so se skozi leta razvili različni modeli kavbojk, ki sledijo modnim trendom in pa tudi skrbijo za to, da se različni posamezniki v njih počutijo kar najbolje. Tako se je v sklopu kavbojk pojavilo kar […]

Preberi več
Družina Zdravje

Naredite solato zares okusno!

Kaj spada v solato? Tu ima vsak ljubitelj solat svoj odgovor. Nekateri preprosto pripravijo skledo zelene solate in s tem že povsem zadostijo svojemu okusu. Drugi pripravljajo razgibane solate z raznimi vrtninami. Včasih lahko dodamo piščanca, ribe ali kakšne druge dodatke, s katerimi pripravimo pravi obrok. Prav tako si lahko pri ustvarjanju solate privoščimo nekaj […]

Preberi več
Družina Splošno

Les v vaš dom prinese domačnost in toplino!

Pri oblikovanju, gradnji in opremljanju doma je treba upoštevati nekatere kritične dejavnike, ki odločajo o kakovosti bivanja stanovalcev, ki bodo prostore naposled uporabljali. Imamo seveda velik razpon različnih možnosti, dosegamo najrazličnejše učinke, ki niso vedno najbolj posrečeni. Zelo pazljivo moramo izbirati med različnimi rešitvami, ki se nam ponujajo na tem področju. Najbolj pazljivi bomo bržkone […]

Preberi več