Teleskopski viličar za zahtevna dela

Zahtevno delo s težkimi bremeni kliče po uporabi napredne opreme, ki nam pri tem močno pomaga. Pravzaprav si niti ne moremo predstavljati, da bi lahko težki tovor enostavno prenašali na druge načine, potrebovali bomo viličar, ki opravlja to delo brez večjih težav. Ker gre za zelo zmogljivo in vsestransko uporabno opremo, se je zelo dobro razvila ponudba različnih viličarjev. Za zahtevno delo se pogosto uporablja teleskopski viličar, ki pa ni edina možnost, ki jo imamo pri delu s težkim tovorom.

Vsekakor se splača poznati različne rešitve, ki se jih pogosto poslužujemo pri takšnih opravilih. Nenazadnje imamo opravka s celo paleto različnih nalog, ki vključujejo prestavljanje težkih bremen. Včasih delamo v ugodnem okolju in uporabljamo viličar za urejene površine, to recimo velja v skladiščih, včasih nam pomaga celo ročni viličar, ki je zelo enostaven za uporabo. Če pa delamo na terenu, potrebujemo bistveno bolje pripravljeno opremo, ki se znajde tudi ob kakšnih nepredvidljivih izzivih. Ravno zato je veliko povpraševanja tudi po naprednejših viličarjih, ki imajo nadvse prepričljivo zmogljivost za delo na terenu.

Kaj zmore teleskopski viličar?

Ravno na zahtevnem terenu teleskopski viličar najbolj izstopa. To je oprema, posebej prilagojena zahtevnim opravilom pri delu na prostem. V poštev pride v zelo različnih situacijah, tudi pri delu, ki ne vključuje prav dvigovanja in prenašanja težkega tovora. Ravno zato je dobrodošlo, da je viličar zmogljiv in prilagodljiv.

V zahtevnih razmerah nam ponuja izvrsten učinek pri delu. Seveda je pomembno predvsem to, da lahko dvigujemo težka bremena. V tem smislu je teleskopski viličar pogosto bolj zmogljiv od običajnih viličarjev za prevažanje palet. Prenašamo namreč bistveno večja bremena, tako da je treba zagotoviti večjo zmogljivost. Bremena so tudi nepredvidljiva, nimamo vedno opravka z dobro pripravljenimi tovori. Tu se izkaže, da mora biti terenski viličar veliko bolj fleksibilen, da lahko nanj pričvrstimo tudi kakšne nepravilno oblikovana bremena, razsuti tovor in podobno.

Še ena posebnost, ki jo mora imeti viličar na terenu, je seveda prilagojeno podvozje za razgibane površine. Pogosto se drugi viličarji prevažajo po urejenih površinah, imajo majhna gladka kolesa, ki so najbolj učinkovita za prevažanje večjih bremen. Na terenu pa potrebujemo večja kolesa z grobim profilom, ki nudi stabilnost na nepredvidljivih površinah. Poleg tega želimo razporediti obtežitev preko večje površine, na neutrjenih terenih pogosto uporabljamo kar gosenice, s katerimi je teleskopski viličar dobro pripravljen na uporabo na raznih neugodnih terenih.

Teleskopski viličar je pogosto kar nujna oprema za delo

Vse to so prednosti, s katerimi se tak viličar odlično obnese pri zahtevnem delu. Seveda pa pridejo v mnogih primerih bolj v poštev tudi druge izvedbe, ki so s svojimi prednostmi prav tako prepričljive.

Teleskopski viličar in viličarji za palete

Medtem ko se teleskopski viličar lahko uporablja za razne tovore, imamo pri delu s paletami na voljo tudi bolj elegantne rešitve. Tudi na terenu se lahko poslužimo takšne opreme, čeprav je bolj značilna za kakšna skladišča. 

Pri delu s paletami uporabljamo paletni viličar, ki je povsem prilagojen takšnim nalogam. Zato se tudi bolje obnese, če se ukvarjamo le s takšnim tovorom. Standardne palete so pripravljene v usklajenih dimenzijah, tako da se tudi oprema za delo z njimi lahko dobro prilagodi tovoru. Ne potrebujemo veliko različne opreme, že en viličar lahko skrbi za različne tovore, s katerimi se srečujemo na posameznih korakih v logistični verigi. Za takšne naloge bi bil teleskopski viličar preveč neroden, bolje se izkaže prilagojena oprema.

Razlika je tudi v zmogljivosti oziroma nosilnosti. Na terenu imamo pogosto opravka z nepredvidljivimi bremeni, morda tehtajo več ton in jih bo treba dvigovati z zmogljivo opremo. Na paleto pa ne moremo spraviti več kot tone tovora, običajno velja omejitev tono in pol. Zato je lahko paletni viličar precej šibkejši, s tem pa bolj kompakten, varčen in prijeten za uporabo. Takšne naprave imajo različne prednosti, ki pridejo do izraza pri delu s takšnim tovorom. Nenazadnje se lahko za podobne tovore uporablja tudi ročni viličar, ki je še bolj praktičen.

Prilagoditve za teleskopski viličar

Glede na to, da se teleskopski viličar uporablja v različnih razmerah na nepredvidljivem terenu, mora biti naprava zelo dobro prilagojena svojemu delu, po možnosti pa tudi zelo fleksibilna, da se sproti prilagodimo zahtevam pri delu.

Teleskopski viličar se pogosto uporablja na gradbišču

Ravno zato ima terenski viličar razne prilagoditve in možnosti za uporabo različne dodatne opreme. Izbiramo lahko recimo različna kolesa za viličarje, na voljo so tudi gosenice, čeprav med temi opcijami po navadi ne moremo preprosto izbirati. Lahko pa viličar dobro prilagodimo z uporabo ustreznih vilic oziroma druge opreme, ki skrbi za dvigovanje nepredvidljivih bremen. Tu pride v poštev še dodatna oprema, ki prenaša velike obremenitve. To so recimo verige, povezovalni trakovi in drugi izdelki, s katerimi si pomagamo pri delu s takšnim tovorom.

Pričakujemo lahko, da bo možno dobiti dober viličar za zahtevno delo na terenu. Prav tako lahko teleskopski viličar tudi naknadno prilagodimo posebnim zahtevam. Tako bomo s svojo opremo gotovo zelo zadovoljni, tudi če se ukvarjamo s kakšnimi zelo zahtevnimi nalogami.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več