Teleskopski viličar za zahtevna dela

Zahtevno delo s težkimi bremeni kliče po uporabi napredne opreme, ki nam pri tem močno pomaga. Pravzaprav si niti ne moremo predstavljati, da bi lahko težki tovor enostavno prenašali na druge načine, potrebovali bomo viličar, ki opravlja to delo brez večjih težav. Ker gre za zelo zmogljivo in vsestransko uporabno opremo, se je zelo dobro razvila ponudba različnih viličarjev. Za zahtevno delo se pogosto uporablja teleskopski viličar, ki pa ni edina možnost, ki jo imamo pri delu s težkim tovorom.

Vsekakor se splača poznati različne rešitve, ki se jih pogosto poslužujemo pri takšnih opravilih. Nenazadnje imamo opravka s celo paleto različnih nalog, ki vključujejo prestavljanje težkih bremen. Včasih delamo v ugodnem okolju in uporabljamo viličar za urejene površine, to recimo velja v skladiščih, včasih nam pomaga celo ročni viličar, ki je zelo enostaven za uporabo. Če pa delamo na terenu, potrebujemo bistveno bolje pripravljeno opremo, ki se znajde tudi ob kakšnih nepredvidljivih izzivih. Ravno zato je veliko povpraševanja tudi po naprednejših viličarjih, ki imajo nadvse prepričljivo zmogljivost za delo na terenu.

Kaj zmore teleskopski viličar?

Ravno na zahtevnem terenu teleskopski viličar najbolj izstopa. To je oprema, posebej prilagojena zahtevnim opravilom pri delu na prostem. V poštev pride v zelo različnih situacijah, tudi pri delu, ki ne vključuje prav dvigovanja in prenašanja težkega tovora. Ravno zato je dobrodošlo, da je viličar zmogljiv in prilagodljiv.

V zahtevnih razmerah nam ponuja izvrsten učinek pri delu. Seveda je pomembno predvsem to, da lahko dvigujemo težka bremena. V tem smislu je teleskopski viličar pogosto bolj zmogljiv od običajnih viličarjev za prevažanje palet. Prenašamo namreč bistveno večja bremena, tako da je treba zagotoviti večjo zmogljivost. Bremena so tudi nepredvidljiva, nimamo vedno opravka z dobro pripravljenimi tovori. Tu se izkaže, da mora biti terenski viličar veliko bolj fleksibilen, da lahko nanj pričvrstimo tudi kakšne nepravilno oblikovana bremena, razsuti tovor in podobno.

Še ena posebnost, ki jo mora imeti viličar na terenu, je seveda prilagojeno podvozje za razgibane površine. Pogosto se drugi viličarji prevažajo po urejenih površinah, imajo majhna gladka kolesa, ki so najbolj učinkovita za prevažanje večjih bremen. Na terenu pa potrebujemo večja kolesa z grobim profilom, ki nudi stabilnost na nepredvidljivih površinah. Poleg tega želimo razporediti obtežitev preko večje površine, na neutrjenih terenih pogosto uporabljamo kar gosenice, s katerimi je teleskopski viličar dobro pripravljen na uporabo na raznih neugodnih terenih.

Teleskopski viličar je pogosto kar nujna oprema za delo

Vse to so prednosti, s katerimi se tak viličar odlično obnese pri zahtevnem delu. Seveda pa pridejo v mnogih primerih bolj v poštev tudi druge izvedbe, ki so s svojimi prednostmi prav tako prepričljive.

Teleskopski viličar in viličarji za palete

Medtem ko se teleskopski viličar lahko uporablja za razne tovore, imamo pri delu s paletami na voljo tudi bolj elegantne rešitve. Tudi na terenu se lahko poslužimo takšne opreme, čeprav je bolj značilna za kakšna skladišča. 

Pri delu s paletami uporabljamo paletni viličar, ki je povsem prilagojen takšnim nalogam. Zato se tudi bolje obnese, če se ukvarjamo le s takšnim tovorom. Standardne palete so pripravljene v usklajenih dimenzijah, tako da se tudi oprema za delo z njimi lahko dobro prilagodi tovoru. Ne potrebujemo veliko različne opreme, že en viličar lahko skrbi za različne tovore, s katerimi se srečujemo na posameznih korakih v logistični verigi. Za takšne naloge bi bil teleskopski viličar preveč neroden, bolje se izkaže prilagojena oprema.

Razlika je tudi v zmogljivosti oziroma nosilnosti. Na terenu imamo pogosto opravka z nepredvidljivimi bremeni, morda tehtajo več ton in jih bo treba dvigovati z zmogljivo opremo. Na paleto pa ne moremo spraviti več kot tone tovora, običajno velja omejitev tono in pol. Zato je lahko paletni viličar precej šibkejši, s tem pa bolj kompakten, varčen in prijeten za uporabo. Takšne naprave imajo različne prednosti, ki pridejo do izraza pri delu s takšnim tovorom. Nenazadnje se lahko za podobne tovore uporablja tudi ročni viličar, ki je še bolj praktičen.

Prilagoditve za teleskopski viličar

Glede na to, da se teleskopski viličar uporablja v različnih razmerah na nepredvidljivem terenu, mora biti naprava zelo dobro prilagojena svojemu delu, po možnosti pa tudi zelo fleksibilna, da se sproti prilagodimo zahtevam pri delu.

Teleskopski viličar se pogosto uporablja na gradbišču

Ravno zato ima terenski viličar razne prilagoditve in možnosti za uporabo različne dodatne opreme. Izbiramo lahko recimo različna kolesa za viličarje, na voljo so tudi gosenice, čeprav med temi opcijami po navadi ne moremo preprosto izbirati. Lahko pa viličar dobro prilagodimo z uporabo ustreznih vilic oziroma druge opreme, ki skrbi za dvigovanje nepredvidljivih bremen. Tu pride v poštev še dodatna oprema, ki prenaša velike obremenitve. To so recimo verige, povezovalni trakovi in drugi izdelki, s katerimi si pomagamo pri delu s takšnim tovorom.

Pričakujemo lahko, da bo možno dobiti dober viličar za zahtevno delo na terenu. Prav tako lahko teleskopski viličar tudi naknadno prilagodimo posebnim zahtevam. Tako bomo s svojo opremo gotovo zelo zadovoljni, tudi če se ukvarjamo s kakšnimi zelo zahtevnimi nalogami.

oprema-za-motoriste-ne-dopusca-kompromisov.jpg
Splošno

Oprema za motoriste ne dopušča kompromisov

Motoristi so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, četudi vozijo po predpisih in ne pretiravajo s preizkušanjem svojih sposobnosti. Včasih obravnavamo motoriste kot manijake, ki na svojih jeklenih konjičih rutinsko presegajo hitrostne omejitve in kršijo druga pravila, a to še zdaleč ni potrebno, da bi bili motoristi posebej ogroženi na cesti. Že pri čisto običajni […]

Preberi več
zobna-protetika-ne-vkljucuje-le-vsadkov-in-protez.jpg
Splošno

Zobna protetika ne vključuje le vsadkov in protez

Običajno se zobna protetika povezuje s protezami in drugimi rešitvami, ki nam pomagajo v primeru, da izgubimo kak zob. To je vsekakor zelo pomembna ponudba, s katero nam zobozdravniki lahko močno pomagajo ravno v tistih najbolj kritičnih primerih.  A na tem področju najdemo še mnoge druge rešitve, ki so bržkone še bolj uporabne oziroma vsaj […]

Preberi več
slika na platno
Splošno

Zakaj izbrati fotografije na platnu?

Fotografije se običajno tiskajo na fotografski papir, dandanes pa se še bolj pogosto zgodi, da ostanejo v digitalni obliki na spominski kartici ali disku. Tako bomo na ujete trenutke hitro pozabili, saj slik ne bomo tako pogosto občudovali. Vsekakor je pametno imeti vsaj kak album, lahko pa najdemo tudi druge opcije za tisk in predstavitev […]

Preberi več