Termoplasti, ki imajo najbolj prepričljive lastnosti

Pri delu v proizvodni industriji, pa tudi pri mnogih drugih opravilih potrebujemo kvalitetne materiale, s katerimi bomo dobro pripravljen na svoje delo. Včasih moramo odgovoriti na prav posebne zahteve, tako da potrebujemo tudi prilagojene materiale za določen namen. Na izbiro imamo seveda celo vrsto naravnih in sintetičnih materialov, tako da bomo gotovo dobili prave materiale za svoje potrebe, tudi če imamo kakšna posebna pričakovanja. Posebej priročni so v tem oziru termoplasti, saj nam daje tehnična plastika v različnih izvedbah ogromno možnosti za uporabo v proizvodnji.

Pravzaprav se s takšnimi materiali redno srečujemo na praktično vsakem koraku. Uporabljajo se v proizvodnji za neštete izdelke, ki nas vsakodnevno obkrožajo, včasih pa plastične materiale tudi sami uporabljamo pri domačih opravilih. Pomislimo recimo na plastične kuhinjske folije, ki nam brez potrebe po kakšni dodatni obdelavi že omogočajo enostavno pakiranje izdelkov in živil. Tako imajo termoplasti zelo velik potencial za različne namene, zato je široka ponudba vsekakor dobrodošla.

Nekateri termoplasti so nam zelo domači

Kuhinjske folije poznamo vsi, verjetno pa ne vemo, iz katerih materialov so narejene. Prepoznali bomo seveda alu folijo, ki je izdelana iz aluminija, pri plastičnih folijah pa se verjetno niti ne zanimamo za točno sestavo, če le gre za plastiko, ki je primerna za stik s hrano.

Med termoplasti je kar dosti izbire že pri materialih za pakiranje živil, čeprav imamo pri tem posebne zahteve. Pogosto se tu uporablja recimo PET, imamo pa tudi druge variante, odvisno od tega, kakšne izdelke sploh izdelujemo. Nasploh se za domačo rabo pogosto uporabljajo najbolj priljubljene vrste plastike, tu gre izpostaviti predvsem PE, PP in PVC. To so plastični materiali, ki se masovno proizvajajo in se tudi zelo pogosto uporabljajo za najrazličnejše namene. 

Za splošno rabo je recimo zelo priročen polipropilen, ki ga radi na različne načine uporabljamo tudi doma. To je vsestranska plastična masa, iz katere lahko izdelamo najrazličnejše izdelke, lahko pa se uporablja tudi samostojno ali kar v obliki polizdelkov. Ima namreč ugodne lastnosti za sestavljanje različnih izdelkov, to je dokaj trdna in odporna plastika, ki dobro prenaša obremenitve iz okolja. Uporablja se za proizvodnjo koristne opreme, najdemo recimo tudi kakšno pohištvo in druge kakovostne plastične kose, ki jih sestavlja polipropilen

Nekateri termoplasti so nam precej dobro znani

Podobne prednosti imajo sicer tudi drugi priljubljeni termoplasti, pri katerih je značilno predvsem to, da jih lahko zelo enostavno obdelujemo in oblikujemo v končne izdelke. PP, PVC in PE imajo primerljive lastnosti in zelo dobro pokrijejo potrebe pri masovni proizvodnji uporabnih plastičnih izdelkov, tako da pridejo najbolj do izraza. Imamo pa na voljo še druge materiale, če računamo na kakšne posebne učinke.

Termoplasti s posebnimi lastnostmi

Tudi tu srečamo nekatere materiale, ki so nam precej domači, morda jih uporabljamo tudi sami doma. Bomo pa imeli kar dosti izbire med materiali, ki niso več tako sorodni najbolj znanim plastičnim masam, tako da morda niti ne pomislimo, da gre za podobne snovi. Omeniti gre recimo pleksi steklo, ki se pogosto uporablja v gradnji in za razne druge namene v domačem okolju. Prav tako pri gradnji gotovo uporabljamo silikon, ki je spet zelo uporaben še za mnoge druge namene. Najbolj prepoznaven je verjetno kot lepilo in tesnilo za stanovanjsko opremo, tu imamo na voljo zelo prepričljive rešitve za gradnjo. A prav tako najdemo ta material še v mnogih drugih izdelkih, nenazadnje so precej znani tudi silikonski vsadki za plastične operacije, pomislimo pa še na silikon, ki ga morda vsakodnevno držimo v rokah – to so silikonski zaščitni etuiji za mobilni telefon.

Termoplasti se lahko odlično prilagodijo posebnim zahtevam, ki jih imamo pri uporabi materialov. Poleg silikona nam je v domačem okolju recimo znan tudi teflon, s katerim se bomo srečali pri uporabi kuhinjske opreme. To je material, ki ima odlične drsne lastnosti, uporaba v kuhinji pa je pravzaprav le droben del uporabne vrednosti za te lastnosti. Pogosto se uporablja teflon za izdelavo drsnih vodil, ležajev in podobnih elementov, kjer je treba trenje kar se da zmanjšati. Tako dobimo izvrstne učinke z materialom, ki je dobro prilagojen za posebne namene te vrste.

Termoplasti nas stalno spremljajo, ne da bi za to sploh vedeli

Termoplasti za zahtevne aplikacije

Plastika ima pogosto nekoliko slabšalni prizvok in običajno je nimamo za zelo kvalitetno in vzdržljivo. A že takoj dobimo celo vrsto različnih plastičnih mas, ki imajo povsem drugačne lastnosti, kot jih ima PE ali kakšna druga plastika, nad katero se pogosto pritožujemo.

Pravzaprav se termoplasti uporabljajo tudi za razne zelo zahtevne namene. So nepogrešljivi za avtomobilsko industrijo, zelo cenjeni pa so tudi pri izdelavi opreme za letala in celo za vesoljska plovila. V industriji, kjer imamo zelo visoka pričakovanja, na te zahteve odgovarjajo prav nekateri termoplasti, ki imajo izvrstne lastnosti za uporabo v zahtevnih razmerah. Obstaja temperaturno odporna plastika, ki jo lahko uporabljamo v motorjih in gibljivih mehanskih elementih, najdemo pa še mnoge druge izvedbe, ki nam ponujajo nekatere zelo atraktivne lastnosti. Vse to ponujajo termoplasti, ki so si med seboj res izjemno različni.

slika na platno
Splošno

Zakaj izbrati fotografije na platnu?

Fotografije se običajno tiskajo na fotografski papir, dandanes pa se še bolj pogosto zgodi, da ostanejo v digitalni obliki na spominski kartici ali disku. Tako bomo na ujete trenutke hitro pozabili, saj slik ne bomo tako pogosto občudovali. Vsekakor je pametno imeti vsaj kak album, lahko pa najdemo tudi druge opcije za tisk in predstavitev […]

Preberi več
pasja-hrana
Splošno

Pasja hrana ključno odloča o zdravju in počutju psa

Psi so naši zvesti spremljevalci, v zameno pa pričakujejo dobro oskrbo. Za svoje ljubljence moramo dobro poskrbeti, kar vključuje kar nekaj pomembnega dela, verjetno pa ni pomembnejše naloge od priprave kvalitetne hrane. Prav z dobro prehrano imamo namreč največji vpliv na zdravje in počutje svojega psa, na ta način lahko rešimo kakšne težave ali zgolj […]

Preberi več
stresni nosilci
Splošno

Strešni nosilci nudijo avtu dodatno funkcionalnost

Avtomobile med seboj primerjamo po raznih lastnostih, gotovo tudi po prtljažnem prostoru. Ni pa nujno, da bo kapaciteta prtljažnika prioriteta – pravzaprav je to lastnost, pri kateri smo pogosto pripravljeni sprejeti kompromis. Če žrtvujemo nekaj prtljažnega prostora, bomo imeli bolj kompakten in okreten avto, lahko bo tudi lepše izgledal.  Morda bo celi nekoliko cenejši, odvisno […]

Preberi več