Včasih imajo peleti cenik zelo ugoden, a pazljivo pri nakupu!

Lesni peleti so priljubljeno kurivo, ki v kombinaciji s sodobnimi kurilnimi napravami ponuja odlično izkušnjo v dobro opremljenih stanovanjih. Seveda pa moramo pred izbiro te opreme oziroma tega ogrevalnega sistema dobro premisliti o prednostih in slabostih peletov. Vsekakor gre za privlačen energent, ki lahko ponudi odlično izkušnjo, poleg tega lahko pričakujemo nizke stroške, saj imajo peleti zelo ugoden cenik. Ni pa nujno, da bomo po ugodni ceni vedno dobili kakovostno kurivo z odličnim izkoristkom.

V končni fazi je veliko odvisno od uporabljenih naprav in materiala, ki ga kurimo. Poleg tega moramo imeti v mislih še primerjavo z drugimi kurivi in drugimi energenti, če želimo res ciljati na kar se da dober izkoristek pri ogrevanju in minimalne stroške na dolgi rok. Samo zato, ker imajo peleti cenik relativno ugoden, še niso nujno najcenejša opcija za ogrevanje stanovanja. Že med lesno biomaso lahko najdemo alternative, predvsem se omenjajo seveda drva, prav tako je veliko izbire med drugimi ogrevalnimi sistemi, ki izkoriščajo specifične prednosti drugih energentov.

S premišljeno odločitvijo lahko računamo na odlično izkušnjo na dolgi rok. Moramo pa za to poznati lastnosti peletov in ceno materiala, kot tudi značilnosti kurilnih naprav in primerjavo z alternativnimi ogrevalnimi sistemi. V ta premislek se splača vložiti dovolj časa in truda, saj odločamo o končni izkušnji pri bivanju v stanovanju ter o končnih stroških, ki jih bomo imeli z ogrevanjem.

Kakšna je cena peletov v primerjavi z drugo lesno biomaso?

Med lesno biomaso se običajno uvrščajo predvsem ostanki, ki nastajajo pri gozdarskih procesih, a v resnici gre za ves lesen material, ki ga lahko kurimo v sodobnih kurilnih napravah. To so tudi drva, ki se običajno na tem področju postavljajo v primerjavo s peleti

Če primerjamo zgolj ceno, so drva običajno cenejša. To ni nujno, saj so na voljo različne vrste drv, poleg tega moramo les dlje časa sušiti in ne moremo vedno pričakovati popolnih izkoristkov, ki jih načeloma omogočajo kurilne naprave. A primerjava cen razkriva, da so drva cenejša glede na to, koliko energije lahko iz njih pridobimo. V tem oziru imajo peleti cenik nekoliko dražji, razlika pa izhaja predvsem iz dodatnih korakov v proizvodnem procesu.

Včasih imajo peleti cenik nekoliko dražji kot druga lesna biomasa, saj obstajajo razlike pri pripravi materiala

Seveda moramo upoštevati še druge razlike, sama cena nam še ne pove vsega. Ni nujno, da bo ogrevanje na drva cenejše, predvsem pa ne moremo pričakovati enako prijetne izkušnje pri uporabi teh sistemov. Peleti so recimo bistveno enostavnejši za naročilo, transport, skladiščenje in uporabo. Drva zahtevajo nekaj več dodatnega dela pred končno uporabo. Že tu lahko razlika v ceni ponikne in pridejo na dan bolj pomembne razlike, ki ceno upravičujejo.

Poleg drv imamo na voljo še sekance, brikete in druge izdelke iz odslužene biomase. Tudi to je lahko dobro kurivo, so pa na voljo zelo raznovrstni izdelki. Običajno najdemo takšne energente v različnih cenovnih razredih, kar je lahko še ena zanka pri izbiri peletov.

Peleti imajo cenik osnovan na kvaliteti

Pri nakupu peletov lahko izbiramo med različnimi kakovostnimi razredi, temu primerne pa so tudi razlike v ceni. Ponudba je dokaj pestra, zato bo morda kar težko izbrati. Odločamo se namreč med kompromisi, ki niso vedno povsem jasni. Vemo seveda, da imajo peleti cenik, ki odgovarja različnim kakovostnim razredom, a kaj to pomeni v praksi? Včasih smo pripravljeni sprejeti manjši izkoristek, če to pomeni, da so peleti cenejši. Navsezadnje pelete običajno kupujemo na zalogo, to pa pomeni višji enkratni strošek. Pri tem so prihranki bolj opazni, kot pa če računamo prihranke, ki izhajajo iz visokega izkoristka pri kurjenju preko cele sezone.

Eno razliko lahko ponudi akcijska ponudba, če najdemo kakovosten material. Če velja akcija, peleti lahko ponudijo odlične lastnosti po dokaj ugodni ceni. Seveda smo še vedno pozorni predvsem na kakovostni razred materiala, a razlike v cenah niso več tako izrazite. S tem je najboljša priložnost za nakup pogosto akcija, peleti se ob ugodnih cenah kupijo na zalogo in s tem rešimo problem, ki izvira iz različnih cen peletov v ponudbi. Podobne razlike ima sicer tudi druga lesna biomasa, je pa včasih to ponudbo težje neposredno primerjati.

Iz lesa naredimo različna kuriva, imajo pa prav peleti cenik pogosto zelo ugoden

Imajo peleti ugoden cenik tudi v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi?

Če opremljamo stanovanje, se verjetno ne odločamo le med ogrevanjem na pelete ali na drva oziroma drugo lesno biomaso. V premislek vključimo tudi druge ogrevalne sisteme in druge energente. Kakšen imajo peleti cenik v primerjavi s temi alternativami?

V nekaterih primerih se izkažejo za veliko boljšo izbiro. To velja predvsem v primerjavi s kurilnim oljem in plinom – ravno ta dva energenta pogosto nadomestimo s peleti. Tako lahko pričakujemo prihranke in zadovoljstvo na dolgi rok. Obstajajo pa tudi ugodnejši energenti, predvsem v tem oziru izstopajo toplotne črpalke, ki imajo na dolgi rok minimalne stroške, včasih pa lahko odličen izkoristek in nizke cene pričakujemo tudi od električnih ogrevalnih sistemov. V tem primeru imajo peleti cenik manj ugoden, a razlike niso vedno velike.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več