Zgradba troslojnega dimnika zagotavlja učinkovit vlek

troslojni dimnik

Predno se odločite za izdelavo dimnika, morate najprej pomisliti na to, katero gorivo boste uporabljali in kakšne vrste kurilne naprave imate. Vedeti je potrebno, da ima vsaka kurilna naprava svoje zahteve, ki jih je potrebno upoštevati že pri dimenzioniranju dimnika, prav tako pa je potrebno upoštevati njegovo umestitev v samem objektu. Za funkcionalno delovanje dimnika je zato ključnega pomena njegova pravilna vgradnja in sestava, tu je treba izbrati dobrega izvajalca Ogm-bi.

Kako deluje troslojni dimnik?

Trenutno je med najbolj razširjenimi troslojni dimnik, za katerega je značilno, da ga tvorijo tri plasti. Zunanji del predstavlja njegovo ogrodje in je tako imenovani plašč, ki je izdelan iz lahkega betona. V njegovi notranjosti pa je posebna tuljava, ki je najpogosteje izdelana iz šamota, v primeru sanacije pa se vgradi lahko tudi tuljava iz nerjaveče inox pločevine. Med tuljavo in plaščem je plast kamene volne, ki poskrbi za toplotno izolacijo, zaradi česar so toplotne izgube minimalne.

Glavne prednosti šamotnega troslojnega dimnika

Tehnologija dimniških sistemov je v zadnjih letih močno napredovala. Napredek ni očiten le v njihovi večji učinkovitosti, ampak tudi v njihovi vedno bolj enostavni izdelavi. Za šamotni troslojni dimnik je značilno, da je narejen iz vrhunskih in trpežnih materialov, ki omogočajo predvsem enostavno in hitro montažo. Nanj je mogoče priključiti kurilne naprave na plin, olje in trda goriva, zato je tudi vsestransko uporaben in omogoča morebitno kasnejšo menjavo kurilne naprave brez večjih gradbenih posegov.

Gladka tuljava v notranjosti troslojnega dimnika omogoča na eni strani enostavno čiščenje, na drugi strani pa izjemno učinkovit vlek, ki poskrbi za maksimalni izkoristek kurilne naprave. Vmesna izolacija poskrbi, da ima troslojni dimnik minimalne toplotne izgube, celoten sistem pa je plinotesen in požarno popolnoma varen. S šamotnim troslojnim dimnikom pa je zagotovljena tudi njegova dolga življenjska doba. Tovrstni dimniški sistemi so odporni na visoke temperature, vlago, kisline in številne mehanske obremenitve.