Ali Vam Zložljiv Invalidski Voziček Pripada Brezplačno?

Nekateri ljudje iz različnih razlogov ne morejo hoditi. Bodisi zaradi bolezni, poškodbe ali pa zaradi invalidnosti. Zato si mobilnost zagotovijo z invalidskim vozičkom. Za tiste, ki vozijo avto, pa je še posebej pripraven zložljiv invalidski voziček, saj ga lahko zložijo in spravijo v prtljažnik.

Niso pa vsi invalidski vozički enaki. Strokovnjaki ugotavljajo, da so zdravstveni delavci premalo podučeni o različnih tipih invalidskih vozičkov, ki so izdelani posebej za različne potrebe.

Kakšne Vrste Invalidskih Vozičkov Poznamo?

Vozičke razlikujemo glede na način pogona:

 • invalidski voziček na električni pogon,
 • invalidski voziček na ročni pogon.

Glede na namen uporabe:

 • zunanji invalidski voziček,
 • športni invalidski voziček,
 • invalidski električni skuter,
 • lahki / ultralahki invalidski voziček,
 • notranji invalidski voziček,
 • otroški invalidski voziček,
 • toaletno tuširni invalidski voziček.

Invalidske vozičke pa delimo tudi glede na to, ali so zložljivi, ali ne.

Zložljiv invalidski voziček

Zložljiv invalidski voziček je težji od ostalih vozičkov, saj ima zamotano konstrukcijo. Po drugi strani pa je bolj pripraven, ker se lahko zloži in nam prihrani veliko prostora v avtu in stanovanju.

Nezložljivi invalidski voziček

Uporabljajo se predvsem v bolnicah in drugih zdravstvenih ustanovah. So v različnih velikostih, tako da so primerni za suhe in močnejše postave. Nekateri pa imajo tudi možnost, da se sedež dvigne, podenj pa namesti nočno posodo.

Kako Je Zložljiv Invalidski Voziček Sestavljen?

Voziček ima štiri kolesa. Dva pogonska, ki sta večja in dva krmilna, ki sta narejena tako, da se gibljeta v vse strani in tako omogočita krmiljenje vozička.

Gume vozička so lahko dveh vrst – polne gume ali pa zračnice. Slednje so bolj primerne za zunanjo uporabo, ker lažje blažijo sunke na neravnem terenu. Je pa zložljiv invalidski voziček s takimi gumami težji za poganjat.

Sedež je po navadi iz umetnega usnja. Za večje udobje se po navadi na sedež postavi blazina.

Naslon je prav tako iz umetnega usnja, sega pa vse do lopatic. 

Stranice so lahko snemljive ali pa fiksirane. Boljše je, če so snemljive, saj je tako premikanje invalida lažje. 

 

 

Pogon je lahko ročni ali pa električni. Če je oseba sposobna sama poganjati voziček, lahko uporablja voziček na ročni pogon. Invalidi, ali pa ljudje, ki zaradi bolezni nimajo dovolj moči v rokah, pa uporabljajo električni voziček. Invalidski električni skuter poganjajo elektromotorji, ki jih napaja akumulator, ki zdrži kar 25 km vožnje.

Zavore so potrebne predvsem zato, da se zategnejo, ko je invalid pri miru, s tem pa je poskrbljeno za varnost. Po navadi so mehanične, delujejo pa tako, da se pritiska na pogonska kolesa. 

Na zložljiv invalidski voziček pa se lahko pritrdijo tudi različni dodatki, kot je mizica, stojalo, držalo za torbo, itd.

 

Iščete invalidski voziček za vas? Oglejte si ponudbo na rehapar.si


Kateri Invalidski Voziček Je Pravi Zame?

Kot smo videli, obstaja več vrst invalidskih vozičkov, prav pa je, da zase izberete takega, kot ga potrebujete. Načeloma vam pri odločitvi pomaga zdravnik specialist, ki tudi opravi določene meritve. 

“Z meritvami, kot sta telesna teža in višina, moč v rokah in še druge, ugotovi, kakšen voziček je za vas bolj primeren. Pomembno je, da je voziček prilagojen vaši postavi in stopnji invalidnosti.”

Odvisno od tega, ali potrebujete voziček za občasno uporabo, ali pa ste težji invalid, vam bo svetoval invalidski voziček glede na pogon.

Invalidski voziček na ročni pogon

Zložljiv invalidski voziček je po navadi na ročni pogon, primeren pa je za tiste, ki imajo dovolj moči v rokah, da ga sami poganjajo. 

S takim vozičkom je več možnosti, da oseba ostane aktivna in gibljiva, hkrati pa trenira mišice na rokah. Močne mišice so pomembne za normalno funkcionalnost celega telesa.

Po navadi so na voljo v treh modelih:

 1. Lahki / ultralahki invalidski voziček: narejen je iz aluminija in titana, namenjen pa je tistim, ki imajo močne roke. Lahki invalidski voziček je bolj trpežen, zato ima tudi daljšo življenjsko dobo.
 2. Standardni invalidski voziček: ni zložljiv in je zato težji. Potiskati ga mora druga oseba, zato ga po navadi uporabljajo starostniki in otroci.
 3. Zložljiv invalidski voziček: je popolnoma prilagodljiv, zloži pa se po širini. Je idealen za tiste, ki vozijo avto, saj ga tako lahko vzamejo s sabo, kamorkoli gredo. Slabost je le ta, da ni stabilen, zato ni primeren za zelo aktivne, je pa dovolj stabilen za normalno dnevno uporabo.
zložljiv invalidski voziček

Invalidski voziček na električni pogon

Namenjen je ljudem, ki so zelo malo oziroma nič gibljivi. Upravlja se ga s pomočjo krmilne palice, ki je nameščena na naslonjalu za roke. Njegova slabost je, da ni primeren za večje kamnite podlage. 

Invalidski voziček na električni pogon lahko delimo na več kategorij:

 • Notranji invalidski voziček: namenjen je uporabi v notranjih prostorih, lahko pa se tudi zloži in tako postane zložljiv invalidski voziček na električni pogon.
 • Notranji / zunanji invalidski voziček: lahko se uporablja kjerkoli, je pa manj trpežen in težje prenosljiv.
 • Zunanji invalidski voziček: dobro se obnese na neravnem terenu, saj ima boljše vzmetenje in večja kolesa.
 • Invalidski električni skuter: primeren je za ljudi, ki sicer še lahko hodijo, vendar imajo težave pri gibanju. Po navadi ga uporabljajo starejši ljudje za občasen »prevoz«. Ker so zelo veliki, niso primerni za notranjo uporabo.

Zgodovina Invalidskih Vozičkov

Prvi invalidski vozički naj bi se pojavili že v 3. stoletju pred našim štetjem, ko naj bi Kitajska uporabljala »pohištvo na kolesih« za prevoz ranjenih oseb in težjih predmetov.

V Evropi naj bi se prvič pojavili okrog leta 1600, ko je bil prvič izdelan za kralja Filipa II. V nasprotju z današnjim, je bil ta voziček kot nekakšen fotelj, prenašati pa so ga morali služabniki.

Leta 1655 je bil izdelan prvi voziček, ki ga je lahko uporabljal invalid sam brez pomoči. Izdelal ga je nemški urar. Voziček je bil videti kot ročno kolo, saj je imel dve kolesi zadaj in enega spredaj.

Na podoben način je bil izdelan invalidski voziček leta 1783, le da je bila nanj speljana tudi ročica za zavijanje. Ta voziček ni bil ravno udoben, pa tudi pripraven ne, saj premikanje brez pomoči ni bilo mogoče.

Več izboljšav je prišlo šele v 19. stoletju, ko so mu bile dodane napihljive gumijaste pnevmatike in obroč za lažje poganjanje koles.

Takrat so si tudi bogataši izmislili nov »hobi« – služabniki so jih z invalidskim vozičkom peljali na sprehod po okolici. 

Prvi lahek, jeklen in zložljiv invalidski voziček, pa je bil izdelan leta 1933. Isti dizajn, z nekaterimi izboljšavami in uporabo boljših materialov, je uporaben še danes.

Ali Je Zložljiv Invalidski Voziček Krit Iz Naslova Obveznega Zdravstvenega Zavarovanja?

“Če imate urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, potem je standarden voziček v celoti krit iz strani zavarovalnice. Če je do uporabe vozička prišlo zaradi poškodbe na delovnem mestu, krije 100% vrednost obvezno zavarovanje. “

Če pa je do uporabe vozička prišlo izven delovnega časa, pa krije obvezno zdravstveno zavarovanje 75% vrednosti, ostale 25% pa krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

V breme zavarovalnice lahko uporabnik zamenja zložljiv invalidski voziček po 5 letih. Po treh letih pa jih lahko zamenjajo uporabniki, ki uporabljajo invalidski voziček tudi na delovnem mestu. Če v tem času zdravnik ugotovi, da standardni voziček za uporabnika ni več funkcionalen, lahko dobi novega še pred potekom trajnostne dobe.

Invalidski voziček

Kaj pa nadstandardni voziček?

Če želi imeti uporabnik boljši voziček, bodisi zaradi zaradi udobja, ali pa zaradi večje funkcionalnosti, mu zdravstveno zavarovanje ne krije celotne vrednosti. Krije mu samo do vrednosti standarda, ki mu pripada, glede na stopnjo invalidnosti.

Pri nadstandardnih vozičkih morajo biti uporabniki posebej pozorni na dodatne stroške, ki lahko nastanejo zaradi vzdrževanja vozička. So bistveno višji kot pri standardnih vozičkih, zavarovalnica pa jih ne krije v celoti.

Kako lahko pridem do invalidskega vozička?

Če potrebujete zložljiv invalidski voziček za kratek čas in le za izposojo, vam za osnovni model osebni zdravnik napiše naročilnico. Za dolgoročno uporabo pa vam za katerikoli voziček naročilnico napiše zdravnik specialist, tisti, ki se ukvarja z gibalno oviranimi osebami.

Pogosta Vprašanja 

Kakšne vrste invalidskih vozičkov poznamo?

Invalidski vozički se delijo glede na namen uporabe – športni, zunanji, notranji, otroški, lahki, itd. V grobem se delijo glede na to, ali so zložljivi ali nezložljivi. Lahko pa se delijo tudi glede na pogon (ročni ali električni).

Kolikšna je cena invalidskega vozička?

Cena vozička je odvisna od tega, kakšnega želite. Za univerzalni zložljivi invalidski voziček boste odšteli okrog 250 evrov, medtem ko je električni invalidski voziček veliko dražji.

Če ste invalid, oziroma zložljiv invalidski voziček potrebujete zaradi zdravstvenih razlogov, vam osnovni invalidski voziček krije zavarovalnica. Če pa želite nadstandardnega, kljub temu, da ga ne potrebujete, pa ga boste morali sami plačati. 

Včasih se starejši ljudje, ki težje hodijo, niso pa invalidi, odločajo za invalidski električni skuter. Cena takega električnega invalidskega vozička pa se giblje od 2.500 evrov naprej. 

Za koga je primeren električni invalidski voziček?

Standardni zložljiv invalidski voziček, ki je na ročni pogon je primeren za ljudi, oziroma invalide, ki imajo še delujoče in močne zgornje okončine. 

Invalidi, ki pa ne morejo sami potiskati invalidskega vozička, pa dobijo električni invalidski voziček. Včasih pa se za električni voziček odločijo invalidi, ki še niso tako gibalno ovirani, vseeno pa si željo več udobja.

Ali je zložljiv invalidski voziček krit iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja?

Zdravstvena zavarovalnica vam v celoti krije vrednost standardnega invalidskega vozička, če imate urejeno osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. 

Če je do potrebe po invalidskem vozičku prišlo v službi, vam invalidski voziček 100% krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Če pa je do uporabe invalidskega vozička prišlo izven delovnega časa, pa vam 75% krije obvezno zdravstveno zavarovanje, 25% pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Družina

Kvalitetne in cenovno ugodne kavbojke za vsakogar

Kavbojke so verjetno tisti kos oblačil, ki ga lahko najdemo v prav vsaki garderobi, tako moški, kot ženski. Na trgu so se skozi leta razvili različni modeli kavbojk, ki sledijo modnim trendom in pa tudi skrbijo za to, da se različni posamezniki v njih počutijo kar najbolje. Tako se je v sklopu kavbojk pojavilo kar […]

Preberi več
Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več