Zobna protetika ne vključuje le vsadkov in protez

Običajno se zobna protetika povezuje s protezami in drugimi rešitvami, ki nam pomagajo v primeru, da izgubimo kak zob. To je vsekakor zelo pomembna ponudba, s katero nam zobozdravniki lahko močno pomagajo ravno v tistih najbolj kritičnih primerih. 

A na tem področju najdemo še mnoge druge rešitve, ki so bržkone še bolj uporabne oziroma vsaj bolj pogoste. Nenazadnje se z izpadanjem zob srečujemo relativno redko, precej več imamo drugih težav, ki prav tako zahtevajo rešitve s področja zobne protetike. Zato bomo verjetno našli takšne rešitve, ki bodo veliko bolj atraktivne od vsadkov in protez.

Protetične rešitve nam lahko pomagajo v mnogih različnih primerih, ne le ob izpadanju zob. Zato se bo praktično vsak srečal s situacijami, v katerih bo treba uporabiti kakšen protetični element. Že ob pogostih zobnih boleznih in poškodbah nam lahko zobna protetika močno pomaga, zato se splača poznati te možnosti in izkoristiti ponudbo, ki jo imajo zobozdravniki. 

Pri vsakem zobozdravniku lahko najdemo dobre rešitve s tega področja, vsekakor pa nam najboljše opcije za protetične rešitve ponuja privat zobozdravnik, Ljubljana ima veliko izbire med takšnimi strokovnjaki.

Najbolj opazni izdelki, ki jih ponuja zobna protetika, so gotovo vsadki in proteze, a to še zdaleč ni vse

Zobna protetika pokriva široko področje

Najprej se seveda vprašamo, v katerih primerih nam bodo protetični izdelki sploh pomagali. Izkaže se, da obstaja malo morje situacij, v katerih lahko te opcije dobro izkoristimo. Že pri osnovnem zdravljenju se lahko poslužimo protetičnih elementov, ki vodijo do kar najboljšega rezultata.

Tako se praktično vsak pri zobozdravniku sreča z zalivkami, opravka imamo z inleji in onleji, kmalu pa tudi s kakšnimi luskami in prevlekami. Vse to so protetični izdelki, s katerimi lahko opravimo osnovno zdravljenje in pomagamo v primeru pogostih težav z zobmi. Seveda pa nam nato zobna protetika ponuja še kar dosti dodatnih možnosti, če se srečujemo z večjimi težavami.

Tudi v primeru izpadlih oziroma manjkajočih zob imamo na voljo več možnosti, ne le vsadke in proteze. Klasično zdravljenje se opravlja s keramičnimi mostički, ki so lahko zelo učinkovita rešitev predvsem za kakšne enostavne posege v primeru manjkajočih ali poškodovanih zob. Seveda pa pridejo na vrsto tudi kakšni implantati in različne vrste delnih ter totalnih protez. Vse to so rešitve, ki nam ponujajo zelo prepričljiv končni učinek.

S pomočjo vseh rešitev, ki nam jih ponuja zobna protetika, bomo imeli vedno na voljo prave opcije za ukrepanje v primeru bolezni in poškodb. Ugotovimo pa, da ne gre le za proteze in implantate, temveč se protetični elementi uporabljajo tudi pri bolj enostavnih posegih, pravzaprav že pri najbolj pogostih zobnih boleznih.

Zobna protetika pomaga tudi pri enostavnih posegih

Z nekaterimi težavami se bo srečal praktično vsak. Tu izstopajo predvsem bolezni, ki so zelo pogoste, na prvem mestu je gotovo paradontoza. Gre za kronično vnetje obzobnih tkiv, ki se razvije predvsem zaradi pomanjkljive ustne higiene. Tega stanja sprva seveda ne bomo zdravili s protetičnimi izdelki, saj teh za enostavne posege na obzobnih tkivih pač nimamo. Na voljo so bistveno bolj elegantni in učinkoviti postopki, sploh v začetnih fazah, ko je možno uspešno odpraviti znake paradontoze.

Zobna protetika nam pomaga kasneje, če se stanje razvija in stopnjuje. Čeprav gre sprva za zelo blago bolezen, ki nima kakšnih hudih znakov, bolečin ali težav, se stanje hitro močno poslabša in kaj lahko se zgodi, da bo potreben veliko večji poseg. 

Tako ima tudi paradontoza lahko rešitve s področja zobne protetike, čeprav je priporočljivo ukrepati že veliko prej. V začetni fazi lahko znake bolezni odpravimo kar sami s temeljitim čiščenjem zob in ustne votline ali pa z relativno enostavnim zobozdravniškim posegom. Kasneje to ne bo mogoče, potrebovali bomo operacijo, morda bodo zobje tudi izpadli.

V vsakem primeru nam zobna protetika pomaga do lepih in zdravih zob

Na ta način nam protetika pomaga tudi pri dokaj pogostih situacijah in osnovnih zdravljenjih. Ne le pri paradontozi, temveč tudi pri drugih tegobah, s katerimi se bomo verjetno srečali.

Zobna protetika v javnem in zasebnem zobozdravstvu

Za nujna zdravljenja se običajno obrnemo na osebnega zobozdravnika, ki opravlja mnoge osnovne storitve in lahko pripravi načrt zdravljenja za večino pogostih tegob. Če pa se pripravljamo na kakšne posebne posege, se včasih splača premisliti tudi o preostali ponudbi, ki jo imajo izkušeni zobozdravniki, predvsem tisti v zasebnem zobozdravstvu.

Ravno zato je včasih najboljša rešitev privat zobozdravnik Ljubljana, saj tu najdemo odlično ponudbo tudi za naprednejše oziroma zahtevnejše storitve. Seveda lahko tudi osebni zobozdravnik in ponudniki iz javnega zobozdravstva opravljajo razne storitve, a pričakovati je, da bomo pri zasebnikih deležni boljše oskrbe. 

Najprej se izognemo čakalnim dobam, nato pa dobimo na razpolago tudi širši nabor izdelkov in storitev v različnih kakovostnih razredih. Za rešitve, ki jih vključuje zobna protetika, je ravno to pogosto izredno pomembno, saj ne želimo sklepati kompromisov.

Seveda imajo zasebni zobozdravniki tudi nekatere pomanjkljivosti, pogost pomislek je cena. A splača se dobro pretehtati pluse in minuse ter najti pravo rešitev, ki nam bo pomagala do lepih in zdravih zob ter dolgoročnega zadovoljstva z opravljenimi protetičnimi in drugimi zobozdravstvenimi posegi.

oprema-za-motoriste-ne-dopusca-kompromisov.jpg
Splošno

Oprema za motoriste ne dopušča kompromisov

Motoristi so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, četudi vozijo po predpisih in ne pretiravajo s preizkušanjem svojih sposobnosti. Včasih obravnavamo motoriste kot manijake, ki na svojih jeklenih konjičih rutinsko presegajo hitrostne omejitve in kršijo druga pravila, a to še zdaleč ni potrebno, da bi bili motoristi posebej ogroženi na cesti. Že pri čisto običajni […]

Preberi več
slika na platno
Splošno

Zakaj izbrati fotografije na platnu?

Fotografije se običajno tiskajo na fotografski papir, dandanes pa se še bolj pogosto zgodi, da ostanejo v digitalni obliki na spominski kartici ali disku. Tako bomo na ujete trenutke hitro pozabili, saj slik ne bomo tako pogosto občudovali. Vsekakor je pametno imeti vsaj kak album, lahko pa najdemo tudi druge opcije za tisk in predstavitev […]

Preberi več
pasja-hrana
Splošno

Pasja hrana ključno odloča o zdravju in počutju psa

Psi so naši zvesti spremljevalci, v zameno pa pričakujejo dobro oskrbo. Za svoje ljubljence moramo dobro poskrbeti, kar vključuje kar nekaj pomembnega dela, verjetno pa ni pomembnejše naloge od priprave kvalitetne hrane. Prav z dobro prehrano imamo namreč največji vpliv na zdravje in počutje svojega psa, na ta način lahko rešimo kakšne težave ali zgolj […]

Preberi več