Zobna protetika ne vključuje le vsadkov in protez

Običajno se zobna protetika povezuje s protezami in drugimi rešitvami, ki nam pomagajo v primeru, da izgubimo kak zob. To je vsekakor zelo pomembna ponudba, s katero nam zobozdravniki lahko močno pomagajo ravno v tistih najbolj kritičnih primerih. 

A na tem področju najdemo še mnoge druge rešitve, ki so bržkone še bolj uporabne oziroma vsaj bolj pogoste. Nenazadnje se z izpadanjem zob srečujemo relativno redko, precej več imamo drugih težav, ki prav tako zahtevajo rešitve s področja zobne protetike. Zato bomo verjetno našli takšne rešitve, ki bodo veliko bolj atraktivne od vsadkov in protez.

Protetične rešitve nam lahko pomagajo v mnogih različnih primerih, ne le ob izpadanju zob. Zato se bo praktično vsak srečal s situacijami, v katerih bo treba uporabiti kakšen protetični element. Že ob pogostih zobnih boleznih in poškodbah nam lahko zobna protetika močno pomaga, zato se splača poznati te možnosti in izkoristiti ponudbo, ki jo imajo zobozdravniki. 

Pri vsakem zobozdravniku lahko najdemo dobre rešitve s tega področja, vsekakor pa nam najboljše opcije za protetične rešitve ponuja privat zobozdravnik, Ljubljana ima veliko izbire med takšnimi strokovnjaki.

Najbolj opazni izdelki, ki jih ponuja zobna protetika, so gotovo vsadki in proteze, a to še zdaleč ni vse

Zobna protetika pokriva široko področje

Najprej se seveda vprašamo, v katerih primerih nam bodo protetični izdelki sploh pomagali. Izkaže se, da obstaja malo morje situacij, v katerih lahko te opcije dobro izkoristimo. Že pri osnovnem zdravljenju se lahko poslužimo protetičnih elementov, ki vodijo do kar najboljšega rezultata.

Tako se praktično vsak pri zobozdravniku sreča z zalivkami, opravka imamo z inleji in onleji, kmalu pa tudi s kakšnimi luskami in prevlekami. Vse to so protetični izdelki, s katerimi lahko opravimo osnovno zdravljenje in pomagamo v primeru pogostih težav z zobmi. Seveda pa nam nato zobna protetika ponuja še kar dosti dodatnih možnosti, če se srečujemo z večjimi težavami.

Tudi v primeru izpadlih oziroma manjkajočih zob imamo na voljo več možnosti, ne le vsadke in proteze. Klasično zdravljenje se opravlja s keramičnimi mostički, ki so lahko zelo učinkovita rešitev predvsem za kakšne enostavne posege v primeru manjkajočih ali poškodovanih zob. Seveda pa pridejo na vrsto tudi kakšni implantati in različne vrste delnih ter totalnih protez. Vse to so rešitve, ki nam ponujajo zelo prepričljiv končni učinek.

S pomočjo vseh rešitev, ki nam jih ponuja zobna protetika, bomo imeli vedno na voljo prave opcije za ukrepanje v primeru bolezni in poškodb. Ugotovimo pa, da ne gre le za proteze in implantate, temveč se protetični elementi uporabljajo tudi pri bolj enostavnih posegih, pravzaprav že pri najbolj pogostih zobnih boleznih.

Zobna protetika pomaga tudi pri enostavnih posegih

Z nekaterimi težavami se bo srečal praktično vsak. Tu izstopajo predvsem bolezni, ki so zelo pogoste, na prvem mestu je gotovo paradontoza. Gre za kronično vnetje obzobnih tkiv, ki se razvije predvsem zaradi pomanjkljive ustne higiene. Tega stanja sprva seveda ne bomo zdravili s protetičnimi izdelki, saj teh za enostavne posege na obzobnih tkivih pač nimamo. Na voljo so bistveno bolj elegantni in učinkoviti postopki, sploh v začetnih fazah, ko je možno uspešno odpraviti znake paradontoze.

Zobna protetika nam pomaga kasneje, če se stanje razvija in stopnjuje. Čeprav gre sprva za zelo blago bolezen, ki nima kakšnih hudih znakov, bolečin ali težav, se stanje hitro močno poslabša in kaj lahko se zgodi, da bo potreben veliko večji poseg. 

Tako ima tudi paradontoza lahko rešitve s področja zobne protetike, čeprav je priporočljivo ukrepati že veliko prej. V začetni fazi lahko znake bolezni odpravimo kar sami s temeljitim čiščenjem zob in ustne votline ali pa z relativno enostavnim zobozdravniškim posegom. Kasneje to ne bo mogoče, potrebovali bomo operacijo, morda bodo zobje tudi izpadli.

V vsakem primeru nam zobna protetika pomaga do lepih in zdravih zob

Na ta način nam protetika pomaga tudi pri dokaj pogostih situacijah in osnovnih zdravljenjih. Ne le pri paradontozi, temveč tudi pri drugih tegobah, s katerimi se bomo verjetno srečali.

Zobna protetika v javnem in zasebnem zobozdravstvu

Za nujna zdravljenja se običajno obrnemo na osebnega zobozdravnika, ki opravlja mnoge osnovne storitve in lahko pripravi načrt zdravljenja za večino pogostih tegob. Če pa se pripravljamo na kakšne posebne posege, se včasih splača premisliti tudi o preostali ponudbi, ki jo imajo izkušeni zobozdravniki, predvsem tisti v zasebnem zobozdravstvu.

Ravno zato je včasih najboljša rešitev privat zobozdravnik Ljubljana, saj tu najdemo odlično ponudbo tudi za naprednejše oziroma zahtevnejše storitve. Seveda lahko tudi osebni zobozdravnik in ponudniki iz javnega zobozdravstva opravljajo razne storitve, a pričakovati je, da bomo pri zasebnikih deležni boljše oskrbe. 

Najprej se izognemo čakalnim dobam, nato pa dobimo na razpolago tudi širši nabor izdelkov in storitev v različnih kakovostnih razredih. Za rešitve, ki jih vključuje zobna protetika, je ravno to pogosto izredno pomembno, saj ne želimo sklepati kompromisov.

Seveda imajo zasebni zobozdravniki tudi nekatere pomanjkljivosti, pogost pomislek je cena. A splača se dobro pretehtati pluse in minuse ter najti pravo rešitev, ki nam bo pomagala do lepih in zdravih zob ter dolgoročnega zadovoljstva z opravljenimi protetičnimi in drugimi zobozdravstvenimi posegi.

Under-Armour-kolekcija-obnorela-Slovenijo
Splošno

Under Armour kolekcija obnorela Slovenijo

Ponudba različnih znamk na trgu oblačil in obutve le redko pritegne zadostno pozornost, da bi bilo vredno o njej posebej govoriti. Vajeni smo že, da dobimo v trgovinah zelo pestro ponudbo raznih kosov oblačil in obutve, vedno lahko dobimo opremo za prosti čas in za posebne priložnosti. Zato so kakšne prave zanimivosti zelo redke, uveljavljene […]

Preberi več
svetlobne-table-pritegnejo-pozornost
Splošno

Svetlobne table takoj pritegnejo pozornost

Svojo okolico doživljamo s pomočjo različnih čutov, na vsakem koraku usklajeno delujejo praktično vsa čutila, ki dajejo možganom informacije o tem, kaj se dogaja okoli nas. A veliko večino informacij dobimo preko vida, zato imamo oči za najpomembnejše čutilo.  Prav s pogledom opravimo največ dela pri zbiranju informacij, kar pomeni, da bomo nasploh najbolj pozorni […]

Preberi več
grelni-kabli-ogrevanje
Splošno

Grelni kabli ponujajo izvrstno ogrevanje

Izbira ogrevalnega sistema je ključni korak pri ureditvi udobnega in energetsko učinkovitega stanovanja. Skrbijo nas predvsem stroški, a seveda želimo zagotoviti kar najboljši izkoristek in dovolj zmogljivo ogrevanje. Vse to lahko ponudijo grelni kabli, ki predstavljajo dobro izbiro za ogrevanje v praktično vsakem domu.  Električno gretje na ta način se uvršča med najbolj prepričljive sisteme, […]

Preberi več